Nyitókép forrása: illusztráció/SITA/AP Photo/Aurel Obreja

 

Az Oroszországból Lengyelországon keresztül Nyugat-Európába vezető Jamal gázvezetéken szombat délután felfüggesztették az energiahordozó szállítását – derül ki a Gascade nevű cég adataiból, amely a vezetékhálózat fenntartója. Az Interfax hírügynökség közlése szerint a vezetékben az áramlást megfordították, jelenleg nyugatról keleti irányban halad a földgáz.

 

Egyelőre még nem érkezett hivatalos indoklás a Gazpromtól, így azt sem tudni, hogy meddig tart el a jelenlegi állapot. A lengyel állami gázvállalat, a PGNiG közése szerint a megszokottól jelentősen kevesebb földgáz áramlik a vezetékben, de Lengyelország továbbra is hozzáfér az általa oroszokkal leszerződött mennyiséghez.

 

Az orosz földgáz szállítása miatt került a figyelem középpontjába, hogy Európában elszálltak az energiaárak, részben éppen azért, mert a Gazprom a nyár végén nem kötötte le a Lengyelországon és a Szlovákián keresztül haladó gázkorridorok kapacitását. Magyarul: a piaci  pánikhangulatban már azt is megkérdőjelezték, hogy az oroszok teljesítik-e Európával szembeni kötelezettségeiket. Az orosz gáz nem az egyetlen oka az energiaárak robbanásának, tény azonban, hogy Moszkvának kapóra jött a válság: kikényszerítheti, hogy Brüsszel elhárítsa az akadályt az Északi Áramlat 2 gázvezeték teljes beüzemelése elől.

 

 hirdetes_300x300  

A Jamal gázvezeték Fehéroroszországon majd Lengyelországon halad keresztül, hogy ellássa földgázzal Nyugat-Európát, elsősorban Németországot. Kapacitása 33 milliárd köbméter évente. Tavaly lejárt az oroszok és lengyelek közti tranzitszerződés, de a Gazprom aukciók keretében továbbra is vásárolhat lengyel szállítási kapacitásokat.

 

Októberben az európai energiapiacon elszabadult a pokol, a hó elején két nap alatt 60 százalékkal drágult a földgáz, az év elejétől mért drágulás pedig ezt is felül múlta. Az árrobbanás miatt több nem állami energiaszolgáltató vonult ki a piacról, Nyugat-Európában számos brit és francia szolgáltató csődölt be, a britek kénytelenek voltak újraindítani egy már nem üzemelő szénerőművüket. Szlovákiában már három alternatív szolgáltató vonult ki (vagy van távozóban) a piacról, köztük van a 200 ezer háztartást eddig ellátó Slovakia Energy is.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök a hét közepén utasította a Gazpromot, hogy fokozatosan növelje az Európába menő gázszállítmányok volumenét. A többlet szállítást nem a fogyasztás indokolja (jelenleg van elég gáz, csak az ára okoz fejtörést), hanem az európai gáztárolók feltöltését. Azok ugyanis átlagban 74 százalékos készlettel vágtak neki a fűtési szezonnak, holott októberben 95 százalékos szokott lenni a telítettségük. Az európai gáztartalékok öt éve nem voltak ilyen alacsonyak.

 

CTK, intellinews.com, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.