Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Frank Augstein

 

A szlovák piacról nemrég távozó Slovakia Energy cseh anyavállalata, a Bohemia Energy tulajdonosa, Jiří Písařík megpróbálta vagyonát átmenteni egy virtuális cégre. A virtuális cég olyan vállalkozás, amelynek nincs fizikai értelembe vett irodája, csak székhelye, postafiókja, stb.; gyakorlatilag jó okkal emlegetik ezeket a vállalkozásokat „postafiókcégeknek”, amelyek gyakran csak a tulajdonosok pénzügyi és vagyoni machinációit szolgálják. Épp ezért Písařík lépése befolyásolhatja a Bohemia és a Slovakia Energy ügyfeleinek kárigényét is.

 

Az információt a cseh kalózpárt, a Piráti szellőztette meg, állításuk szerint Písařík és felesége több százmillió cseh koronányi vagyonát próbálta meg egy postafiókcégre íratni. Történetesen a Cloud Company névre hallgató vállalkozósról van szó, amelynek prágai székhelyén tovább 4000 (!) vállalat van még bejegyezve. Az is igen feltűnő, hogy a Cloud Company ügyvezetője további 4500 (!!) vállalkozás ügyvezetője is egyben. Písařík egy másik, hasonló „hátterű” cég szolgáltatásait is igénybe akarta venni.

 

Az energiaválság és a potenciális kormányváltás miatt Csehországban igen nagy figyelmet kap Písařík és a Bohemia Energy ügye, ez utóbbi ugyanis ugyanolyan körülmények között távozott a cseh energiapiacról, mint szlovák leányvállalata, a Slovakia Energy. Míg az utóbbi 200 ezer ügyfelet hagyott hátra, a Bohemia pedig 900 ezer háztartást.

 

 hirdetes_400x285  
Menekülnek a vagyoni felelősség elől

 

Ahogy Szlovákiában, úgy Csehországban is a hoppon maradt háztartásoknak átmeneti jelleggel nem a szerződött árat számlázzák új szolgáltatóik, hanem az úgynevezett DPI árakat, amelyek viszont jóval magasabbak a megszokottól. Ezek azért magasak, mert a szolgáltatók nem kötötték le őket még korábban, mikor a gáz és villanyáram még olcsóbb volt, az új ügyfelek számára az azonnali piacról kell beszerezniük az energiahordozókat – aktuális piaci árakon. Ez a Bohemia ügyfelei esetében azt jelenti, hogy most az eredetileg leszerződött árak két-háromszorosát kénytelen kifizetni.

 

A különbséget a cseh jogászok szerint a Bohemia Energynek kellene kifizetnie, tekintve, hogy az ő üzleti tevékenysége és kockázatvállalása miatt alakult ki a helyzet. Ezt a kötelezettségek akarhatja elkerülni Písařík azzal, hogy minden vagyonától megszabadul papíron, így a hatóságok nem kötelezhetik a kártérítések kifizetésére, nem kobozhatják el vagyonát – mivelhogy nem az ő nevén van.

 

Andrej Babiš jelenleg még regnáló cseh miniszterelnök korábban jelezte, hogy a cseh kormány büntetőfeljelentést tesz csalás miatt.

 

Szlovákiában kevésbé drámai a helyzet – egyelőre

 

Szlovákiában egyelőre kevésbé drámai a helyzet. A Slovakia Energy ügyfeleinek (egyelőre) árszabályozott árakat számláznak ki új, átmeneti szolgáltatóik. Legalábbis erről tudósított a DennikŠtandard szlovák konzervatív hírportál.

 

A Slovakia Energy hivatalosan az árszabályozást nevezte meg távozása okául. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a piaci árak drasztikus emelkedésével az államilag alacsonyan tartott lakossági árak mellett veszteséget termelt volna, ezért inkább kivonult Szlovákiából. Ügyfeleit a törvények értelmében a „végső szolgáltató” vette át, ami a villanyáram esetén a Szlovák Energetika régió szerint vállalat, a földgáz esetén pedig a Szlovák Gázművek.

 

Az energiaválság azonban nem csak a háztartásokat sújtja. Európai mércével is Szlovákiában a legmagasabbak az energiaárak a vállalatok számára, ami főleg az energiaigényes ágazatokban okoz súlyos problémákat. a vágsellyei Duslo korábban jelezte, hogy a jelenlegi viszonyok között az sem kizárt, hogy fontolóra veszik az üzembezárást. Az északi járásokban lévő acélkohók némelyikében is felfüggesztették a termelést, arra panaszkodva, hogy nem érvényesek a kínálat-kereslet törvényei, pusztán irracionális félelmek és a spekulánsok hajtják fel az energiaárakat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.