Nyitókép: Pixabay

 

A vásárlás értékét a készpénzes fizetés során úgy fogják kerekíteni, hogy jelentős mértékben korlátozzák az egy- és kétcentes érmék körforgását. Mindezt az árakról szóló törvényjavaslat fogja biztosítani, amelyet kedden hagyott jóvá a parlament.

 

A pénzügyi tárca kihangsúlyozta, hogy az egy- és kétcentes érmék továbbra is törvényes fizetőeszközök maradnak. A kedvezményezetteknek a készpénzes fizetés során azután is el kell fogadniuk ezeket az érméket, miután érvénybe lép a kerekítés.

 

 hirdetes_400x285  

A minisztérium szerint a kerekítés neutrális, mindkét fél számára igazságos módszer biztosít.

 

Így fogják végezni a kerekítést

 

A kerekítés havi költsége 0 és 2 cent között fog mozogni. Az 5 eurócent alatti fizetés esetében felfelé történő kerekítést javasolnak, azaz 5 eurócentig. Amennyiben a kerekítés előtt a vásárlás végösszege 3,66 euró, akkor készpénzben a vásárló kerekítve 3,65 eurót fog fizetni.

 

A vásárlásnak a végső árát fogják kerekíteni, de csak akkor, ha az illető készpénzben fog fizetni. Amennyiben az illető az egész bevásárlást bankkártyával fizeti ki, a végső árat nem fogják kerekíteni.

 

A fizetség módjának kombinálása esetén csak azt az összeget fogják kerekíteni, amit a vásárló készpénzben fizet ki.

 

A pénzügyminisztérium közlése szerint ezzel a módosítással csökken a vállalkozók bankoknak fizetett illetéke az egy- és kétcentesek betétele és feldolgozása után, a készpénzes fizetés során egyszerűsödik az érmék kiadása, továbbá pozitív hatása lesz a környezetvédelemre a kevesebb csomagolóanyag felhasználása és az érmék szállításának csökkenése miatt.

 

A törvény 2022. július 1-jén lép életbe.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.