Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter kedden délután tartott sajtótájékoztatóján bemutatta adóreform-tervezetének harmadik részét, amely a vállalatok adóztatásáról szólt. A korábban jelzettel ellentétben nem ez lesz az utolsó szereplése, az egyéni vállalkozók (SZČO) adózásának megváltoztatásáról pénteken délután fog tájékoztatást adni.

 

Matovič azt javasolja, hogy a jogi személyek jövedelemadókulcsát 21 százalékról 19 százalékra csökkentené. Ezen kívül rugalmas vagyonleírást vezetnének be a produktív beruházások esetében.

 

„Azt szeretnénk, ha a vállalkozóknak nagyobb mozgástere lenne, és hogy megtakarításaikból többet tudjanak visszaforgatni vállalkozásukba”

 

fogalmazott a pénzügyminiszter.

 hirdetes_300x300  

 

A cégek adóztatásánál a következőket javasolja:

 

  • a jövedelemadókulcs csökkentése 21-ről 19 százalékra;
  • rugalmas vagyonleírások (flexibilné odpisy) (a cég utólagosan csökkentheti vagyonalapját akár 50 százalékkal azzal, hogy tetszőleges ütemben felgyorsítja produktív vagyoneszközei leírását), a cégekkel ezzel országos szinten 200 millió eurót takarítanának meg évente;
  • ugyanazzal a tulajdonossal rendelkező cégek csoportos adózása – ez azt jelentené, hogy a több céget egyidejűleg birtokló tulajdonos  dönthet úgy, hogy összevonja cégei nyereségét és veszteségét, és az összevont végeredményből adózik. Ezzel Matovič becslése szerint évente 30 milliós eurós megtakarítást realizálhatnak a cégek.

 

Az állam számára a változások kiadást vagy bevételkiesést jelenthetnek, ezért a pénzügyminiszter bemutatta azt is, milyen forrásokból akarja fedezni a reformot:

  • osztalékadó emelése (+26 millió euró);
  • e-faktúrák bevezetése (+127 millió euró);
  • bankadó, oligopóliumok és monopóliumok megadóztatása (+200 millió euró) – Matovič ennél a tételnél kifejtette, hogy a bankadó ezúttal nem olyan lenne, mint amit a Smer vetett ki 2019-ben, azt ugyanis a bankok az állam kötvényvásárlások átfinanszírozásánál visszavették az államtól, az ő javaslata hagyományos új adónem bevezetéséről szólna;
  • csalások elleni hatékonyabb fellépés (+60 millió euró);
  • a reform járulékos jótékony hatásai (+100 millió euró).

 

Az egyéni vállalkozókra vonatkozó reform részleteit a nyilvánossággal pénteken délután 14 órakor kezdődő sajtótájékoztatóján mutatja majd be.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.