Nyitókép: Getty Images

 

A szlovákiai vállalatok szakképzett és nem szakképzett munkaerőhiánnyal egyaránt küzdenek. A kialakult helyzet a fiataloknak kedvez, akik az újonnan kialakult szituáció miatt olyan pozícióban dolgozhatnak, ami évekkel ezelőtt elképzelhetetlen volt számunkra. Nem mellesleg a fizetésük rögtön olyan összegről indul, amit korábban egy idősebb jelentkező kapott. Mindez a Grafton ügynökség bérfelméréséből derült ki.

 

A munkaerőhiány miatt a vállalatok egymással versengenek.

 

 hirdetes_810x300  

„Amennyiben az érdeklődőnek megfelelő munkamorálja, motivációja és érdeklődése van, a vállalatok készen állnak arra, hogy betanítsák és segítenek neki a szükséges szakmai gyakorlat megszerzésében. A növekvő képzettséggel aztán a jelöltek meghatározhatják a fizetésük magasságát, illetve a különböző nem anyagi típusú juttatásaikat“

 

– állítja Miroslav Garaj a Grafton ügynökségtől.

 

A járvány miatt kétszer olyan nagy a kereslet az IT-jelöltek iránt

 

Garaj elmondása szerint Szlovákiában manapság a fiatal pályakezdők legegyszerűbben az IT szektorban és a telekommunikációban, a gyártásban és a logisztikában, valamint az adminisztráció és a HR területén tudnak elhelyezkedni.

 

Az IT szektornak azért van szüksége alkalmazottakra, mert a koronavírus-járvány miatt a cégekre egyre nagyobb nyomást helyez a folyamatok digitalizációja.

 

„Nemcsak az online vásárlásról és az online munkamegbeszélésekről van szó, hanem az online térben zajló kommunikációról az egyes ágazatok között – a bankoktól a logisztikán át az eladásig. Ezért is kétszer olyan nagy a kereslet az IT-jelöltek iránt, mint a járvány előtt“

 

– állítja a szakember.

 

A gyártásban, a logisztikában és az autóiparban már régóta hiányzik a munkaerő, így az angoltudással rendelkező műszaki végzettségű pályakezdők már a vállalatok alacsony és középszintű menedzsmentjében is képesek elhelyezkedni.

 

„A kevésbé képzettek gyártósori operátorként vagy raktárosként helyezkedhetnek el, de ők is meghatározhatják a műszakok feltételeit“

 

– jegyezte meg a szakember, hozzátéve, hogy a legfrissebb bérfelmérés szerint egy raktáros havonta 850–1200 eurót keres, egy folyamatmérnök havi 1400–2200 eurót, míg egy beszerzési szakember és egy tehergépkocsi-sofőr 1000–1700 eurót.

 

A pályakezdők könnyen tudnak érvényesülni az adminisztráció és a HR területén is. Elsősorban a recepciósokról, HR asszisztensekről és office menedzserekről van szó, de az ő esetükben is ideális az angolnyelv-tudás. Ezek a jelentkezők havonta 900–1400 eurót is kereshetnek, de részleges gyakorlat esetén akár többet is.

 

A szakember szerint a fiatal pályakezdők könnyen tudnak érvényesülni az építőipar és az ingatlan, valamint a marketing és az értékesítés területén.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!