Nyitókép forrása: körkép.sk

 

Tovább araszolt lefelé a nyilvántartott munkanélküliek száma októberben, ám alig csökkent az északi és déli régiók közti különbség. A 16 magyarlakta járás összesített munkanélküliségi rátája még mindig bő másfél százalékponttal magasabb az országostól és csaknem két százalékponttal az északi járásokétól (észak alatt az ország magyarlakta járásai, valamint Pozsony és Kassa nélküli része értendő). Mit jelent ez konkrét számokban?

 

Például azt, hogy délen ezer aktív korú lakosra 85 állástalan jut, északon ellenben csak 65. A magyarlakta járásokban több mint 61 ezer regisztrált állástalant számlálnak. Északon az munkanélküliek száma csak a felével több, miközben a lakosság száma több mint kétszerese.

 

Az elmúlt hónapok munkanélküliségi adatai világosan mutatják, hogy a gazdaságpolitikai szempontból másodlagosan kezelt déli járások lemaradása válsághelyzetekben hatványozottan megmutatkozik.

 

 hirdetes_810x300  

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a jelenleg foglalkoztatottsági adatokat a kormány koronaválság miatti gazdasági intézkedései felfelé javítják – kérdés mi lesz, ha ezeket a támogatásokat lezárják.

 

A 16 magyarlakta járás közül nyolcban az országostól magasabb az állástalanok aránya. Szeptember óta annyit javult a helyzet, hogy a legrosszabb helyzetben lévő Rimaszombati járásban 20 százalék alá süllyedt a regisztrált munkanélküliek száma.

 

A legjobb helyzetben a friss adatok szerint a Galántai és Nyitrai járás van, mindkét régió 4 százalék alatti adattal büszkélkedhet, kérdés, hogy a felfutó harmadik hullám mennyit hagy meg ebből.

 

Adatok: ÚPSVaR, Táblázat: körkép.sk

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.