Nyitókép forrása: Photo by carlos aranda on Unsplash

 

Negyven százalék. Ennyivel kevesebb autót adtak el Szlovákiában idén októberben, mint 2019 (járvány előtti) októberében. Ám még ez az adat sem olyan drámai, mint amit a globális autóeladás szenvedett el évközi összehasonlításban. Az európai értékesítés új negatív rekordot állított fel, mióta vezetik ezt a fajta statisztikát, nem jegyeztek fel ennyire rossz számokat – derül ki a Pravda beszámolójából.

 

Az európai uniós piacon szeptember évközi összehasonlításban nagyjából negyedével kevesebb autót értékesítettek. Októberben azonban már harmadával kevesebben. Ez abszolút számokban azt jelenti, hogy a 440 millió lakosú EU-ban októberben kevesebb, mint 665 ezer személyautó került eladásra, ami a 2020-as év októberéhez képest 30,3 százalékos visszaesést jelent.

 

Az uniós tagállamok többségében kétszámjegyű volt az értékesítés zuhanása. A legrosszabb adatokat Olaszország (-35,7 százalék), Németország (-34,9 százalék), Franciaország (-30,7 százalék) produkálta, de a világ egyik legnagyobb autógyártójának számító Spanyolországban -20,5 százalékos volt a visszaesés. A Volkswagen és azon belül a Škoda is igencsak gyengélkedik.

 

 hirdetes_400x285  

Szlovákiában a helyzet nem ennyire drámai, az eladások évközi összehasonlításban 13,7 százalékos visszaesést mutatnak, vagyis 5789 személyautót  adtak el októberben, míg egy évvel korábban 6694-et. Ugyanakkor, ha megnézzük a járvány előtti, 2019-es októbert, akkor 9436 gépkocsi került ki a szalonokból a vevőkhöz.

 

A járvány miatti gazdasági válság, az energiaválság, az infláció és persze a chiphiány együtt elég rossz kilátásokat vázolnak fel. Főleg, hogy sokan úgy vélik a félvezetők hiánya még legalább két évig kitart. Nem feltétlenül kell, hogy igazuk legyen, az azonban tény, hogy már 2019-ben is túltermelés volt személyautókból, és a járvány előtt csaknem egy évvel a kínai kereslet zuhanása miatt kongatták a vészharangot. A kérdés valójában az, hogy a kereslet csökkenése mikor mutatkozik meg a termelés visszavágásában.

 

Hiány ugyanis nem csak félvezetőkből van, de most már a magnézium-ellátás is akadozik, amely elengedhetetlen a gyártáshoz, de nem lehet belőle készleteket felhalmozni, mert gyorsan oxidálódik. Nem mellesleg, az autóiparban felhasznált magnézium legfőbb beszállítója Kína.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!