Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Az ipar magyarországi fellegvárainak számító városokban már magasabbak a bérek, mint Szlovákiában – derül ki a Világgazdaság cikkéből. A jelenlegi bérelőny azonban csak akkor tartható fenn, ha nem gyengül tovább a forint (jelenleg 360-370 között mozog a HUF/EUR árfolyam).

 

Az elmúlt egy-két évben a járvány miatt sajnos sok munkahely ideiglenesen vagy véglegesen megszűnt Szlovákiában. A nagy autóipari szereplők voltak kénytelenek felfüggeszteni a gyártást szomszédunknál, emiatt sokan kerültek kényszerhelyzetbe, akik a bizonytalanság helyett inkább választják az ingázást Magyarországra, és itt vállalnak munkát – mondta a VG-nek Juhász Csongor, a Prohuman munkaerő-kölcsönző vállalat ügyvezetője.

 

A szakértő szerint a szlovák-magyar határ számos releváns vállalat telephelye megtalálható, amelyek sok esetben földrajzilag előnyösebb közelségben vannak a szlovákiai munkavállalók számára, mint a szlovák vállalatok (mi ehhez hozzátesszük, hogy ez nagyrészt Szlovákia túlságosan homogén gazdaságának és az elképesztően nagy regionális különbségeknek köszönhető).

 

 hirdetes_810x300  

A nagy, sikeres magyarországi cégek ráadásul ma már a szlovákiainál is versenyképesebb béreket kínálnak, a jutalékrendszerről nem is beszélve.

 

A VG felhívta a figyelmet, hogy a magyarországi bérek a Közép- és Nyugat-Dunántúlon már 2018-ban is magasabbak voltak a szlovákiai fizetéseknél. Ha a szlovákiainál jóval kedvezőbb magyar szja- (személyi jövedelemadó) kulcsot is figyelembe vesszük, akkor ez az állítás a két említett régió autóipari ágazatára is igaz – ami elég feltűnő adat.

 

„A szlovák és a magyar statisztikai hivatal legutóbbi adatai is azt mutatják, hogy ezekben a térségekben a magyarországi átlagfizetések elérték a szlovák bérszintet: míg Nyitra megyében 2021 második negyedévében bruttó 988 euró volt az átlagkereset, azaz nagyjából nettó 750 euró – mintegy 262 ezer forint –, addig a szomszédos Komárom-Esztergom megyében 270 ezer forint. Nagyszombat megyében az 1128 eurós bruttó átlagbér nettója 846 euró, mintegy 296 ezer forint, ami nagyságrendileg azonos szintet képviselt Győr-Moson-Sopron megye 303 ezer forintos nettó értékével.”

 

írja a VG.

 

A lap által megszólított szakértők jelezték, hogy a épp a határmenti, magyarlakta régiókban előnytelenül alacsonyak a fizetések, ami tovább növeli a Magyarországon munkát vállalók számát. És ez nem csak a nyugati országrészekre igaz, Kelet-Szlovákiából egyre többen vállalnak munkát Miskolc környékén.

 

VG.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.