Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

Egy  átlagos szlovákiai háztartás az idei karácsony előtti élelmiszer-bevásárlásért és az ajándékok többségéért is többet fog fizetni, mint tavaly. A hazai polgárok azonban a járvány ellenére nem terveznek jelentősebb spórolást.

 

„Becsléseink szerint az élelmiszer-drágulás az év végéig még fel fog gyorsulni. A hazai háztartások az idei karácsony előtti bevásárlásért megközelítőleg 5%-kal fognak többet fizetni“

 

– mondta Eva Sadovská, a Wood & Company elemzője.

 hirdetes_300x300  

 

A Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a tavalyi évhez képest idén októberben az alkoholmentes italok és az élelmiszer ára 3,9%-kal volt drágább. A tavalyi évhez képest idén elsősorban az olajak és a zsírok (12%-kal), zöldségek (több mint 10%-kal), gyümölcsök (5,5%-kal), tej és sajtok (4%-kal), kenyér és gabonafélék (3,6%-kal), valamint a hús és hústermékek (2,7%) drágábbak.

 

Idén a számítógép és a kerékpár is drágább

 

A december minden évben az a hónap, amikor a hazai polgárok a legtöbbet vásárolják. Ennek oka, hogy ilyenkor szerzik be az élelmiszert az ünnepi asztalra, illetve ilyenkor vásárolják meg a karácsonyi ajándékokat. A boltosok decemberben 10–40%-kal több bevételre tesznek szert, mint más hónapokban.

 

Az elemző szerint a szlovákiai polgárok által leggyakrabban vásárolt karácsonyi ajándékok közül idén a számítógép 8,0%-kal, a kerékpár 7,9%-kal, míg az ékszerek 6,6%-kal lettek drágábbak.

 

A tavalyi évhez képest idén 2–3%-kal többe kerülnek a hangszerek, ruhák, fényképezőgépek, könyvek, órák és a házi kedvenceknek szánt árucikkek. A játékokért és a cipőért idén 0,9–0,8%-kal kell mélyebbre nyúlni a pénztárcánkban.

 

A 2020-as évvel ellentétben idén olcsóbbak a mobiltelefonok (0,4%-kal) és a sportfelszerelések (0,7%-kal).

 

A legkevesebbet a fiatalok költik az ajándékokra

 

Ami a karácsonyi ajándékokat illeti, Zuzana Ďuďáková, az UniCredit Bank szóvivője szerint a járvány ellenére a szlovákiai polgárok nem garasoskodnak.

 

A bank felmérése szerint a megkérdezettek 55%-a 200 eurónál többet szándékozik költeni az ajándékokra. A 36%-uk 300 euróban határozta meg a költségvetését, míg a 19%-uk ennél többet is hajlandó elkölteni az ajándékokra.

 

A felmérésből az is kiderült, hogy a legtöbbet a 45 és 53 év közötti korosztály kívánja költeni, míg a legkevesebbet a 18 és 26 év közötti korosztály.

 

Ami az e-shopokon történő vásárlást illeti, Ďuďáková szerint a hazai polgárok 71%-a bankkártyával fizet, míg a 24%-uk továbbra is a készpénzes fizetését, illetve a utánvétet részesíti előnyben.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!