Nyitókép: SITA/AP

 

A Szlovák Gasztronómiai Szövetség (ASG) azzal fenyegetőzik, hogy a tiltás ellenére december 18-tól megnyitják a telephelyeiket. Úgy vélik, hogy a kormány eddigi óvintézkedései semmit sem oldottak meg.

 

„A koronavírus-járvány az idegenforgalmat sújtotta a leginkább. Nem igaz, hogy a vakcina jeleneti a szabadságot és a megoldást, mert ismét be vagyunk zárva. Betartunk minden higiéniai óvintézkedést, befizetjük a kötelező járulékokat, de a tartalékainkat már feléltük“

 

– jelentette ki Michal Kič, a Partizán hotel igazgatója azzal, hogy EU tagok vagyunk, de a többi országgal ellentétben nálunk mégsem lehetnek nyitva a vendéglátó-ipari egységek.

 hirdetes_810x300  

 

Viliam Pavlovský, az ASG elnökének elmondása szerint a második koronavírus-járvány után csaknem 40 ezer személy távozott a gasztroszektorból, és ez a szám növekedni fog. A vállalkozók már felélték a tartalékaikat, eladósodtak, ezért egyértelmű követeléseik vannak a kormány felé. Amennyiben december 16-ig nem járnak sikerrel, a tiltás ellenére OP-rezsimben megnyitják a telephelyeiket.

 

 „A gasztroszektor az egyetlen olyan ágazat, amely megalapozatlanul van zárva, és nem megfelelő módon van kompenzálva. A vállalkozók diszkriminációja regionális tüntetésekbe torkollott. A gasztroszektor még egy utolsó ultimátumot küld a kormánynak az ágazat teljes értékű kompenzációja kapcsán. Amennyiben erre nem kerül sor, a lockdown ellenére tüntetések lehetnek. Immáron negyedszer kellett bezárni a vendéglátó-ipari egységeket, de a vállalkozók egyszer sem kaptak magyarázatot azzal kapcsolatban, hogy a telephelyek bezárása hozzájárult-e a járvány terjedésének csökkenéséhez“

 

– konstatálta Pavlovský.

 

Kič tájékoztatása szerint az idegenforgalomban több mint 120 ezer ember dolgozik és további 100 ezer a hozzá kapcsolódó ágazatokban, a forgalmuk pedig nulla.

 

„A kormány csak annyit mond, hogy meríthetünk forrást az alkalmazottakra, de azt már egyik kompetens személy sem teszi hozzá, hogy abból 21 százalékot a jövedelemadón fizetünk be, az 50 százalékát pedig járulék formájában visszafizetjük az államnak“

 

– figyelmeztetett Kič.

 

Pavlovský szerint követelik az Elsősegély csomag visszaállítását, a bérleti díjak visszafizetését, illetve a bevételekre szánt támogatás 10%-ról 20%-ra való emelését.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!