Nyitókép: MTI

 

Az idei karácsonyi piacon a tavalyi évvel összehasonlítva nagy valószínűséggel kevesebb lesz a karácsonyi ponty – mondta Peter Marták halszakértő és halárus.

 

 „Azért lesz kevesebb a pontyokból, mert eléggé nagyok. Lehet, hogy mennyiségben kevesebb lesz belőlük, de súlybelileg hozni fogják a szintet. A nagyobb súly annak köszönhető, hogy a pontyoknak nyáron kedvezőek voltak az életkörülmények. A tenyésztőknek elegendő vízforrásuk volt, a hal pedig jobban felszedett a meleg vízben“

 

– konstatálta Marták.

 hirdetes_810x300  

 

Elmondása szerint a ponty kilója öt euró felett fog mozogni, ami a tavalyi évhez képest 10 százalékos drágulást jelent. Becslések szerint Szlovákiában a karácsonyi ünnepek előtt mintegy 8 000 tonna pontyot adnak el.

 

 „A karácsonyi piacokon a pontyoknak legkevesebb a 80 százaléka Csehországból származik, míg a maradék Szlovákiából és Magyarországról. Ami a pontyok ízét illeti, a magyarországiaké kukorica ízű, ugyanis ott kukoricával etetik őket. A cseh és szlovák pontyok íze jobb. Mi Dél-Morvaországból hozzuk a halakat, ahol az élelem 50 százalékát természetes élelem képezi, a további 50 százalékát pedig búza“

 

– magyarázta a szakértő.

 

Marták szerint az emberek meg vannak riadva a lockdown miatt, ezért már két hete elkezdték árulni a karácsonyi pontyokat.

 

„A tavalyi évhez képest korábban kezdtük a halárusítást, de a legnagyobb rohamra így is a karácsonyi héten számítunk“

 

– zárta le.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!