Megkezdődött az Északi Áramlat-2 második vezetékének feltöltése - Körkép.sk

Hirdetés (X)

Gazdaság

Megkezdődött az Északi Áramlat-2 második vezetékének feltöltése

Az első vezeték feltöltése október 18-án fejeződött be

Nyitókép forrása: SITA/Stefan Sauer/dpa via AP

 

Megkezdődött az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat-2 gázvezetékpár második vezetékének gázzal történő feltöltése – közölte pénteken a projektet üzemeltető Nord Stream 2 AG.

 

“Hasonlóan az első vezetéken elvégzett eljáráshoz, a második vezetéket is fokozatosan töltik fel gázzal, hogy elérjék a szükséges térfogat- és nyomásszintet” – hangzott a bejelentésben.

 

Az első vezeték feltöltése október 18-án fejeződött be, amely így üzemkésszé vált. A csőbe mintegy 177 millió köbméter úgynevezett technológiai gáz került, amely 103 bar nyomást biztosít a csőben. Ez elegendő a gázszállítás jövőbeni megindításához.

 

SJE Nyílt nap

A Nord Stream 2 AG-tól a német szövetségi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) szeptemberben kapta meg a független üzemeltetői minősítés iránti kérelmét, az EU harmadik energiacsomagja követelményeinek megfelelően. Uniós előírás, hogy a gáz kitermelését és vezetékes szállítását különböző vállalatok valósítsák meg.

 

A német szakhatóság engedélyének kiadása a jövő évre is áthúzódik, azután az ügy az Európai Bizottság elé kerül majd.

 

A Gazprom orosz gázipari cég szeptember 10-én jelentette be, hogy befejeződött az Oroszországot Németországgal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat-2 gázvezeték építése. A vezetékpáron évi 55 milliárd köbméter földgáz szállítható. A Gazprom korábban azt remélte, hogy 5,6 milliárd köbméter még idén elérheti a német elosztórendszert.

 

Az Ukrajnát elkerülő, 11 milliárd dolláros beruházás a duplájára, évi 110 milliárd köbméterre növeli a már meglévő Északi Áramlat kapacitását. Ukrajna számára kulcskérdés, hogy Oroszország milyen útvonalon fogja szállítani a gázt. A Moszkva és Kijev között jelenleg érvényben lévő tranzit-megállapodás 2024-ben jár le. Az ukrán felet megillető tranzitdíj elérheti az évi 3 milliárd dollárt.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket