Nyitókép forrása: körkép.sk

 

Tovább csökkent a nyilvántartott állástalanok száma Szlovákiában, és ez érződik a magyarlakta járásokban. Ám régiónként elég eltérő a helyzet, ráadásul a továbbra is nagy a lemaradásunk a foglalkoztatás helyreállításában az északi járásokhoz képest. A 16 magyarlakta járás közül nyolcban továbbra is az országos átlagtól magasabb a nyilvántartott állástalanok aránya, hét járásban pedig kétszámjegyű a munkanélküliségi ráta.

 

Az ország munkanélküliségi ráta a Munkaügyi Hivatalok novemberi adatai szerint 6,64 százalékos volt. A legjobb mutatóval novemberben a Nyitrai járás rendelkezett (3,07 százalék), Galánta csak a 10. sorban 3,63 százalékkal. A legmagasabb nyilvántartott állástalansággal a Rimaszombati járás küzd, ott 19,57 százalékos a munkanélküliségi ráta.

 

A magyarlakta járások összesített munkanélküliségi adatai szerint Pozsonnyal és Kassával számolva az állástalanok aránya 7,0 százalékos, ami 0,36 százalékponttal magasabb csak az országos adattól. Ám ha leszámoljuk Pozsonyt és Kassát, akkor 8,24 százalékos adatot kapunk, vagyis 1,6 százalékponttal vagyunk elmaradva a foglalkoztatásban az országos szinttől.

 

 hirdetes_400x285  

Még markánsabb a különbség, ha megnézzük, hogy az ország fennmaradó része (79 járásból levonva a két nagyvárost és a 16 magyarlakta járást) 6,4 százalékos állástalansággal bír. Itt észak és dél között a különbség már 1,84 százalék.

 

A magyarlakta járások közül a legrosszabb helyzetben továbbra is a Rimaszombati, Nagyrőcei és Rozsnyói járások vannak. A legjobb munkanélküliségi adattal a Nyitrai, Galántai és Vágsellyei járások rendelkeznek.

 

Adatok: ÚPSVaR, táblázat: körkép.sk

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.