Nyitókép: SITA

 

Néhány nap leforgása alatt nemzetközileg ismert emberek lettek. Az 54 éves Özlem Türeci és két évvel idősebb férje, Ugur Sahin áll ugyanis az első koronavírus elleni vakcina kifejlesztése mögött.

 

A házaspár BioNTech néve keresztelt vállalata az amerikai Pfizer gyógyszerészeti óriásvállalattal együtt kezdte el világszerte forgalmazni a Covid-19 betegség ellen kifejlesztett első vakcinát. Ennek köszönhetően a Pfizer/BioNTech duó 2021-ben remek hírnévre és a pénzügyi eredményre tett szert – írja a SME.

 

  hirdetes_300x300   

A veszteség után milliárdos nyereség

 

Ugur Sahin Törökországban született és négyéves volt, amikor az édesapjával Németországba költözött. Jövendőbeli felesége, Özlem Alsó-Szászországban született, ugyanis a 60-as években ide emigráltak a szülei.

 

A házaspár mindkét tagja orvos – Ugur a tanulmányai után onkológusként a rákellenes gyógyszerkutatásnak szentelte az életét, míg Özlem immunológus szakember. A házaspár egy sikeres vállalatot épített ki, ami a pandémia idején milliomossá tette őket.

 

A 2021-es év első kilenc hónapjában a BioNTech tiszta nyeresége meghaladta a 7 milliárd eurót. Ez azonban nem volt mindig így, ugyanis a 2020-as év ugyanezen időszakában a vállalatnak több mint 350 millió eurós vesztesége volt.

 

A BioNTech vállalat részvényei az év elejétől kétszáz százalékkal emelkedtek a tőzsdén, a piaci ára pedig 60 milliárd dollár körül mozog.

 

A vállalatnak a koronavírus elleni vakcina eladásából idén 17 milliárd eurós bevételre kellene szert tennie, ugyanis továbbra is nagy a kereslet a vakcinájuk iránt. Számítások szerint a vállalat idén 2,5 milliárd adag vakcinát ad el, miközben a jövő évre az egyes államok már megközelítőleg egymilliárd vakcinát rendeltek meg.

 

A pénzt újabb kutatásokra fordítják

 

A vállalat a bevétele nagy részét rákellenes kutatásra fordítja. Emellett több kutatás-fejlesztési programjuk fut Afrikában, ahol malária, tuberkulózis és HIV-fertőzése elleni vakcina fejlesztésén dolgoznak.

 

Ugur Sahin bízik benne, hogy azt a technológiát, amelyen a koronavírus elleni vakcinájuk alapul, további fertőző betegségeknél is felhasználhatják. A Pfizer/BioNTech vakcinája az mRNS technológián alapszik, ami nem újdonság, ugyanis a tudósok az elmúlt harminc évben már foglalkoztak ennek a technológiának a fejlesztésével. Ezt a technológiát használták fel az influenza, Zika, veszettség, citomegalovírus és néhány rosszindulatú daganatos betegség ellen kifejlesztett vakcinák esetében is.

 

SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.