Gazdaság

Egyéni vállalkozók, figyelem: emelkedett a minimális járulékkötelezettség

Nőtt a minimális és maximális kivetési alap is

Nyitókép forrása: Gerd Altmann képe a Pixabay -en.

 

A Szociális Biztosító új kivetési alapot határozott meg a 2022-es évre, valamint az elhalasztott társadalombiztosítási járulékra vonatkozó befizetések határideje is módosult.

 

Az egyéni vállalkozók (SZČO) minimális és maximális kivetési alapjai is változik a jövő évre vonatkozóan. Január 1-jétől mindkettő emelkedik, a minimális kivetési alap 546 euróról 566,50 euróra, a maximális pedig 7644 euróról 7931 euróra.

 

„A minimális társadalombiztosítási járulék az egyéni vállalkozók számára 2022. január 1-jétől 187,78 euró lesz. Az önkéntes járulékfizetők, akik önként fizetnek nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkanélküliségi járulékot, a minimális társadalombiztosítási járulék nagysága 199,11 euró lesz”

 

közölte a Szociális Biztosító szóvivője, Zuzana Dvoráková.

 

Az új feltételekről az egyéni vállalkozókat 2022 januárja folyamán értesítik ki levélben vagy az online ügyfélkapun (e-schránka) keresztül. Az új összegű járulékot első alkalommal február 8-ig kell befizetniük.

 

„A Szociális Biztosító a minimális és maximális kivetési alap január 1-jétől érvényes új számai vonatkozásában új online számológépet készített az egyéni vállalkozók és önkéntes járulékfizetők járulékkötelezettségei kiszámításának megkönnyítésére”

 

közölte a szóvivő, hozzátéve, hogy a számológép elérhető a Szociális Biztosító hivatalos honlapján.

 

Dvoráková figyelmeztetett, hogy a koronavírus-járvány okozta forgalomvisszaesés miatt elhalasztott járulékkötelezettségek befizetésének végső határidői is módosultak. Azok az egyéni vállalkozók, akik a 2020-as és a 2021-es évben forgalmuk több mint 40 százalékát vesztették el, bizonyos hónapokra vonatkozóan járulékmentességet kaptak. A halasztási lehetőség az egészségbiztosítási járulékra, a kötelező nyugdíjjárulékra, és munkáltató esetében az alkalmazottak járulékának egy részére vonatkozott.

 

A 2020 májusi járulékbefizetést 2022. március 31-ig kell befizetni, a 2020 júniusi kötlezettséget 2022. június 30-ig, a 2020. júliusi járulékot 2022. szeptember 30-ig, a 2020. decemberit pedig 2022 év végéig.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket