Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

Az Európai Unióban a háztartások lakhatásra – beleértve a víz-, villany- és gázellátást –  fordított költsége 2020-ban a kiadásaiknak több mint a negyedét, azaz a 25,7 százalékát képezte.

 

A 2019-es évvel összehasonlítva az uniós háztartások lakhatásra fordított kiadása tavaly 2,2 százalékkal növekedett – tájékoztatott hétfőn az EU statisztikai hivatala, az Eurostat.

 

 hirdetes_810x300  

Tavaly az élelmiszerre és az alkoholmentes italokra fordított költségek a kiadások 14,8 százalékát alkották, ami 2019-hez képest 1,8 százalékos emelkedést jelent. Emelkedtek a bútorra és a berendezésre fordított költségek is (0,5 százalékkal), ami a kiadásoknak a 6 százalékát alkotta.

 

Ezeknek a kiadásoknak az emelkedése a koronavírus-járvány miatt bevezetett lockdown és a mozgáskorlátozás következménye.

 

A járványellenes óvintézkedések tavaly a háztartások egyéb tételekre fordított kiadásaira is befolyással voltak. Az uniós háztartások 2020-ban 2,7 százalékkal kevesebbet költöttek az éttermekre és a hotelekre, ami az összkiadásaiknak mindössze a 6 százalékát tette ki.

 

A közlekedésre fordított kiadásaik 1,5 százalékkal 11,6 százalékra csökkentek, míg az üdülésre és a kultúrára fordított kiadások 0,96 százalékkal a háztartások összkiadásának 7,8 százalékára csökkentek.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!