Nyitókép: Getty Images

 

A nyugdíjasoknak 2022. január 1-jétől magasabb lesz a nyugdíjuk. A Szociális Biztosító az összes nyugdíjat 1,3 százalékkal fogja növelni. A nyugdíjasok a januári fizetési napon már a magasabb nyugdíjat fogják megkapni. A Szociális Biztosító január folyamán az összes nyugdíjasnak írásbeli határozatot küld a nyugdíjemelésről.

 

A nyugdíjemelés automatikusan történik, nem kell kérvényezni a Szociális Biztosítónál.

 

 hirdetes_300x300  

A nyugdíjminimumra külön mechanizmus vonatkozik, ezért a valorizáció nem érinti közvetlenül. Annak a nyugdíjasnak, aki nyugdíjminimumot kap, január 1-jétől az eredetileg kiszámított nyugdíja emelkedik 1,3 százalékkal. A Szociális Biztosító ezt az összeget összehasonlítja a nyugdíjminimum összegével, és amennyiben az eredeti nyugdíj a valorizáció után is alacsonyabb, mint a nyugdíjminimum az illető nyugdíjasnak továbbra is a nyugdíjminimumot fogják kifizetni.

 

Egyúttal érvényben van, hogy január 1-jétől a nyugdíjminimum nem változik. Amennyiben a nyugdíjemelés után a nyugdíj összege magasabb lesz, mint a nyugdíjminimum összege, a nyugdíjminimumra való jogosultság befejeződik. Ezután a Szociális Biztosító a valorizált nyugdíjat fogja fizetni a nyugdíjasnak. Ez az összeg ugyanis magasabb lesz, mint az eddig felvett nyugdíjminimum.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.