Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

Január 1-jétől növekszik a gyermekgondozási segély összege. Azoknak a szülőknek, akik az anyasági szabadság előtt dolgoztak és jogosultak volt az anyasági segélyre, a jelenlegi 378,10 euróról 383,80 euróra emelkedik a gyermekgondozási segélyük.

 

Azoknak a szülőknek, akik a gyermek megszületése előtt nem dolgoztak és nem a Szociális Biztosítótól kapták az anyasági segélyt, a gyermekgondozási segély jövő évtől 275,90 euró helyett 280 euróra emelkedik.

 

 hirdetes_300x300  

A gyermekgondozási segély összegének emelkedése a létminimum növekedésével függ össze, ami idén július 1-jétől 1,5 százalékkal emelkedett. A gyermekgondozási segélyről szóló törvény értelmében ez a segély január 1-jétől ugyanakkora mértékben növekszik, mint az előző év júliusában a létminimum.

 

Január 1-jétől a családi pótlék összege is emelkedik, mégpedig 38 centtel 25,88 euróra. Ebben az esetben is 1,5%-os emelkedésről van szó, ami a létminimum emelkedésével áll összefüggésben.

 

A családi pótlékhoz való hozzájárulás, amelyet az eltartott gyermek után a nem dolgozó nyugdíjasok kapnak, január 1-jétől 18 centtel 12,14 euróra növekszik.

 

Az egyszeri juttatás az elsős gyermek tanszereinek megvásárlására 104,76 euróról 106,33 euróra emelkedik. Ezt az összeget az elsős gyermek szüleinek októberben fizetik ki a családi pótlékkal együtt.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.