Nyitókép: SITA

 

A szociális ügyi minisztérium szerint a járványidő alatti juttatás további folyósításának okai megszűntek.

 

2022-től kezdve a szülők már nem jogosultak az ún. pandémiai gyermekgondozási segélyre. Az erről szóló kormányrendelet 2022. január 1-jével lép életbe. A szülők utoljára januárban kapják meg ezt a pénzt, a decemberi hónapra vonatkozóan.

 

A pandémiai gyest még a járvány kitörésének kezdetén, tavaly áprilisban vezette be a kormány, hogy támogassa azokat a családokat, akik a gyermekgondozási segély megszűnése okán anyagi problémákkal szembesültek volna.

 hirdetes_400x285  

 

Járványhelyzetben ugyanis nem volt lehetőségük dolgozni, mivel zárva voltak a gyárak, munkahelyek, beleértve a bölcsődéket, óvodákat, iskolákat is.

 

„Az óvodák, iskolák jelenleg nyitva vannak, illetve legfeljebb regionális szinten kerülnek bezárásra. A gyermek felügyelete így már nem jelent akadályt a munkahelykeresésben“

 

– magyarázta december elején a szociális ügyi minisztérium. A tárca emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt hat hónapban Szlovákiában a munkanélküliségi ráta az áprilisi 8 százalékhoz képest októberben 6,79 százalékra csökkent.

 

A pandémiai gyermekgondozási segélyre az idei év végéig azon szülők voltak jogosultak, akiknek három vagy hat éves kor alatti gyermekük van (egészségileg hátrányos helyzetű gyermek esetén), nincs semmilyen más bevételük, vagy csak ápolási díjra (OČR) jogosultak, melynek összege alacsonyabb, mint a gyermekgondozási segély összege.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!