Nyitókép forrása: SITA/Jens Buettner/dpa via AP

 

December 21-étől visszafelé halad a földgáz a Lengyelországon át Nyugat-Európába tartó Jamal gázvezetéken, amely 2021 utolsó negyedében nagy lendületet adott az egyébként is elharapódzó gázáraknak. Az év utolsó napjaiban mégis enyhülés indult, annak ellenére, hogy az Északi Áramlat 2 beüzemelése elé emelt uniós bürokratikus akadályok továbbra is megmaradtak, és a gáztározók kapacitása sem állt még helyre. Mi változott? Az időjáráson kívül például  az is, hogy harmadával emelkedett a tengerentúlról Európába érkező cseppfolyósított importgáz mennyisége.

 

Tizenhárom napja áramlik visszafelé a földgáz a Jamal vezetéken, amely eredetileg Oroszországból Fehéroroszország és Lengyelország átszelésével Németországba vinné az energiahordozót. Ráadásul egyre nagyobb volumenről van szó, a fordított szállítás a korábbi óránkénti 121,5 ezer köbméterről 507 ezer köbméterre emelkedett.

 

Oroszország azzal vádolja Németországot, hogy ahelyett, hogy a gázárakra felfelé ható piaci nyomást enyhítené, Lengyelországnak és Ukrajnának értékesít nagy mennyiségben. Németország nem kommentálta az orosz állításokat. Az azonban tény, hogy a németek nem támasztottak kellő gázigényt ahhoz, hogy a Jamal vezetéken keresztül érkező mennyiségekre is szükségük legyen. Úgy tűnik, jelenleg úgy néz ki, orosz gázból megelégszenek az Északi Áramlat 1-en keresztül érkező mennyiséggel is.

 

 hirdetes_810x300  

Az óév utolsó napjaira Európában megenyhült az idő, ami csökkentette a lakossági gázfogyasztást mértékét. Ez több szálon is hatást fejtett ki a piacokra, és kissé mérsékelte a drágulás ütemét. Az árak elszállásának egyik oka ugyanis az volt, hogy az európai gáztározók viszonylag üresen álltak a tavalyi hosszúra nyúlt tél miatt.

 

A Gas Infrastructure Europe adatai szerint az európai földalatti gáztárolókban (UGS) csökkent a földgázkivonás mennyisége a meleg időjárás miatt, sőt, valamivel többet töltöttek be, mint amit felhasználás címen kivontak. Így a december  végén mérté állás szerint az európai UGS-ek feltöltöttsége 55,93 százalékosra nőtt, ami 60,38 milliárd köbmétert tesz ki. Ez azonban még mindig elmarad az ilyenkor megszokott állástól – ami nagyjából 20 milliárd köbméterrel több szokott lenni.

 

Az időjárás várhatóan csak átmeneti enyhülést hoz a gázárakban, hiszen az oroszok még mindig nem igényeltek nagyobb szállítási kapacitásokat Lengyelországon és Ukrajnán keresztül haladó vezetékekben, az EU pedig továbbra is akadályozza az orosz Északi Áramlat 2 üzembe helyezését, amelynek technikai feltöltése két nappal szilveszter előtt fejeződött be.

 

Az óév utolsó napjaiban tapasztalt árenyhülés nem csak az időjárásnak köszönhető. A magas árak ismét piacképessé tették az amerikai cseppfolyósított földgázt, és az IG közlése szerint az Európába menő LNG-tartályhajók mennyisége december végén a harmadával nőtt.

 

Az összkép tehát jelenleg úgy néz ki, hogy a németek több orosz gázt áramoltatnak ki az országból, és ahelyett, hogy feltöltenék tárolókapacitásaikat enyhítve a piaci árfelhajtó erőt, értékesítik az energiahordozót. Eközben az oroszok, hogy nyomást gyakoroljanak az EU-ra az Északi Áramlat 2 beüzemelése kapcsán, nem foglaltak le szállítókapacitásokat. Ugyanakkor a németek továbbra is vásárolnak orosz gázt az Északi Áramlat 1-en keresztül, Európába pedig bő 30 százalékkal több amerikai cseppfolyósított gáz érkezik, miután a magas árak miatt ismét versenyképessé vált…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.