Nyitókép: SITA

 

Elég átmennünk a közeli Ausztriába, és azonnal feltűnik, hogy az utcákon, utak mellett, természetben rend van. Jóval kevesebb eldobott szeméttel, műanyag palackkal, zacskóval találkozhatunk, mint nálunk.

 

Szlovákiában évente egymilliárd darab PET-palackot és alumíniumdobozt adnak el, melyek óriási mértékben szennyezik a környezetet. Erdeinkben, mezőinken, a hegyekben, tóparton, patakparton, folyók medrében nagyon gyakori az eldobott PET-palack.

 

5 éven belül 90 százalék

 hirdetes_400x285  

 

A 2022. január 1-jével indult visszaváltás most ennek vet véget. Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter egyenesen a műanyagok korának végéről beszélt. Olyan merész tervet is megfogalmazva, hogy öt éven belül a PET-palackok, egyszer használatos műanyagok 90 százaléka eltűnhet környezetünkből.

 

Az év elejével ennek érdekében beindult a visszaváltás, melynek első részleteiről ITT számoltunk be külön cikkben.

 

Január 1-jétől indul a PET-palackok és üdítősdobozok visszaváltása. Mire kell figyelni?

 

A Budaj által ma a gyakorlatban is bemutatott visszaváltással kapcsolatban megtudtuk, hogy országszerte jelenleg 2000 visszaváltó automata működik. A 300 négyzetméternél nagyobb üzletekben kötelezően, az ennél kisebb elárusítóhelyeken önkéntes alapon.

 

„Új rendszer bevezetéséről van szó, ezért az első napokban még előfordulhatnak fennakadások. Kérünk mindenkit a belátásra, megértésre a kezdeti időszakban“

 

– hangzott el a január 3-i sajtótájékoztatón.

 

Ján Budaj. Kép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

A kisebb, falusi üzletekben kézi szkennerrel olvassák le a palackokról a Z (zálohovanie) feliratot. Csak az ezzel ellátott palackok, alumíniumdobozok válthatók vissza.

 

Csak a Z-feliratúak válthatók vissza

 

Budaj elmondta azt is, hogy az első hat hónap átmeneti időszak, így előfordulhat, hogy Z-felirat nélküli italt is tudunk vásárolni. Ez azért van, hogy a kereskedők is el tudják adni a korábban felhalmozott készleteiket. Ezeket a dobozokat értelemszerűen nem fogjuk tudni visszaváltani.

 

Minden PET-palackot és alumíniumdobozt eredeti formájában (azaz nem összegyűrve) és kupakkal együtt kell leadnunk, hogy megkapjuk érte a 15 eurócentet.

 

Így működik a rendszer. Kép forrása: slovenskozalohuje.sk

 

Az ital ára és a 15 eurócent vásárlásnál külön is fel lesz tüntetve az adott dobozon, így tudni fogjuk, hogy visszaváltható italt vásároltunk.

 

„Frontális támadást indítottunk a kosz, a szemét és a környezetszennyezés ellen. Fő célunk, hogy öt éven belül a műanyag és alumíniumdobozok 90 százalékát újrahasznosíthassuk. Emellett takarítási akciók is lesznek, hogy megtisztítsuk lakóhelyünket. Mivel az újrahasznosíthatóság végett már nem lesz utánpótlás, várható, hogy sikerül megszabadulnunk a műanyagoktól“

 

– mondta Budaj.

 

Akik eddig eldobálták, most gyűjteni fogják

 

A 15 eurócent már elég motiváló összeg ahhoz, hogy az emberek gyűjtsék és visszaváltság a Z-feliratú PET-palackokat és alumíniumdobozokat.

 

Hogy hol mindenhol tudjuk visszaváltani a műanyagokat, arról februártól egy külön, országos térkép is tájékoztat majd a slovenskozalohuje.sk honlapon.

 

Értelemszerűen a régi, jelöletlen csomagolású italokat nem fogjuk tudni visszaváltani, azokat továbbra is az erre szolgáló, sárga konténerekbe kell gyűjtenünk.

 

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy Szlovákiában már most is több mint a felét újra tudjuk hasznosítani a háztartási hulladéknak. Ennek arányát kívánják folyamatosan növelni a későbbiekben. Szlovákiában 2022. január 1-jétől már tilos az egyszer használatos műanyag dobozok, poharak, étkészletek árusítása is. Helyette újrahasznosítható papírba kell csomagolni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.