Nyitókép: SITA

 

2022-ben nagy mozgásra számíthatunk a munkaerőpiacon, 5-8 százalékos bérnövekedésre van kilátás és emelkedni fog a foglalkoztatottság mértéke is, derül ki a Grafton nevű ügynökség előrejelzéséből.

 

Elemzésükben arról írnak, hogy a szlovákiai vállalatok már alkalmazkodtak a koronavírus-járványhoz és képesek viszonylag stabilan, részben még mindig kötött körülmények között működni. Sikerült hatékonyabbá tenniük szervezeti struktúráikat, miközben a kulcsfontosságú mutatókra összpontosítottak, az összevont munkaköröket pedig kevesebb alkalmazottal oldották meg.

 

Az ügynökség arra számít, hogy 2022-ben a munkaerőpiacon még érezni fogjuk a járvány és az állam járványkezelésének hatásait, Ugyanakkor várhatóan minden régióban felpezsdül majd a munkaerőpiac, és több nagyvállalat már előre jelezte, hogy bővíteni szeretné az alkalmazottaik körét. Főleg az autóiparról, élelmiszeriparról ás elektrotechnikai iparról beszélünk. A Grafton szerint új munkahelyek tekintetében már most visszatértünk a járvány előtti időszakra. Szlovákiában így érezhető a munkaerőhiány, amit külföldről behozott munkavállalókkal igyekeznek kompenzálni.

 hirdetes_810x300  

 

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb új munkahely a gyártás, logisztika, üzlet és szolgáltatások terén alakul. Pozsonyban és Kassán pedig nagy a kereslet az informatikusok iránt is.

 

Legkevésbé az adminisztráció és kiegészítő szolgáltatások terén van szükség új munkaerőre. A cégek jellemzően a rugalmas, rövidebb munkaidő iránt érdeklő személyekre orientálódnak, amivel a friss pályakezdők esélyei növekednek.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!