Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Pavlo Palamarchuk

 

Tavaly 25 százalékkal kevesebb földgáz érkezett Európába Ukrajnán keresztül. Az ukrán gazdaság így jelentős tranzitbevételektől esett el -bár így is több energiahordozó ment át Ukrajnán, mint azt a Gazprom korábban jelezte.

 

Az ukrán gázszállító vállalat közlése szerint 41,6 milliárd köbméter földgáz haladt át Ukrajnán Európa irányába – ez napi 114 millió köbmétert jelent.

 

Oroszország és Ukrajna kapcsolata a kijevi forradalom, majd a Krím orosz annexiója után enyhén szólva is problémás, és ez rányomja bélyegét a gazdasági kapcsolatokra is, főleg a gázszállításra. Ráadásul, tavaly befejeződött az Északi Áramlat 2 gázvezeték építése, ami olyan új szállítókapacitásokat jelent, amelyek Ukrajna és Lengyelország megkerülésével Nyugat-Európába juttathatják a földgázt.

 

  hirdetes_300x300   

Közben Európában magas gázárakat produkáló energiaválság alakult ki, amit Moszkva egyesek szerint arra használ, hogy kikényszerítse az Északi Áramlat 2 elé gördített uniós akadályok felszámolását.

 

Az ukrán gázszállító vállalat szerint az orosz Gazprom jelenleg napi 50 millió köbméter energiahordozót szállít Ukrajnán keresztül Európába, ilyen alacsonyan nem jártak a napi szállítások 2020 januárja óta.

 

CTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!