Szociális Biztosító: A minimílnyágdíjakra közvetlenül nem vonatkozik a nyugdíjvalorizáció - Körkép.sk
Gazdaság

Szociális Biztosító: A minimílnyágdíjakra közvetlenül nem vonatkozik a nyugdíjvalorizáció

A minimálnyugdíjat szedő nyugdíjas csak akkor kap többet, ha az eredetileg számára megítélt nyugdíj ennél magasabb

Nyitókép: podnikame.sk

 

A 2022 januárjától életbe lépő 1,3 százalékos nyugdíjemelés a minimálnyugdíjakat közvetlenül nem érinti. A Szociális Biztosító ugyanis a nyugdíjas számára mindig az előnyösebb nyugdíjat fizeti. A biztosító ezért a rendszeres éves nyugdíjemelésnél nem a minimálnyugdíj összegét növeli az adott évre vonatkozó emeléssel, hanem az eredetileg járó, a minimálnyugdíj összegére emelt nyugdíjat, melyet az illetőnek nyugdíjba vonulásakor megítélt.

 

Ha tehát a nyugdíjas számára eredetileg megítélt nyugdíj a valorizáció (emelés) után is alacsonyabb, mint a minimális nyugdíj összege, marad számára a minimálnyugdíj. Amennyiben azonban a valorizációt követően az eredetileg megítélt nyugdíj magasabb, mint 2022 januárjától a minimálnyugdíj összege, a minimálnyugdíjra való jogosultság megszűnik, és a Szociális Biztosító a továbbiakban az illetőnek a nyugdíjemelés után járó nyugdíjat fizeti.

 

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

 

Ha a nyugdíjas 2021. december 31-ig 334,3 eurós minimálnyugdíjat kapott, miközben az eredetileg számára megítélt öregségi nyugdíj összege e dátumhoz 285,1 euró volt, és a 2022. január eleji 3,8 eurós nyugdíjemelés 288,9 euróra emeli a 285,1 eurós öregségi nyugdíjat, az illető továbbra is a 334,3 eurós minimálnyugdíjat fogja kapni. Mégpedig azért, mert a 288,9 euró is alacsonyabb, mint a 334,3 euró. A Szociális Biztosító így a számára magasabb összegű nyugdíjjárulékot fizeti.

 

A minimálnyugdíj kiszámolásának feltétele 2022 januárjától nem változik. 30 ledolgozott év után a minimálnyugdíj összege 334,3 euró, 40 ledolgozott év után 378,5 euró. 45 ledolgozott év után 410 euró, 50 ledolgozott év után pedig 441,5 euró.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket