Nyitókép forrása: Photo by Étienne Beauregard-Riverin on Unsplash

 

Szlovákiában vélhetően 2022-ben folytatódni az ingatlanárak kétszámjegyű emelkedése. A kereslet és a kínálat közötti szakadék ugyanis akkora a piacon, hogy azt még a lakásépítések felgyorsítása sem tudná áthidalni.

 

„Ezen kívül a jelenlegi árak tükrözik a lakosság megtakarításainak ingatlanokba történő átcsoportosulását is. Az infláció miatti félelmükben inkább a vásárlás mellett döntenek”

 

elemzi a helyzetet Vladimír Kubrický, az Ingatlan Unió (RÚ) szakértője. Hozzátette, emiatt fordulhat elő az is, hogy akinek három évvel ezelőtt egy háromszobás lakás ára még rendkívül drágának tűnt, jelenleg nem mérlegelné ugyanazon az áron az egyszobás lakás vásárlását sem.

 

 hirdetes_810x300  

Az ingatlanárak szárnyalását idén a bankok is öszötnözni fogják, az olcsó kamatokat kínáló lakáshiteleikkel felfelé nyomják majd a keresletet.

 

A drágulásra van példa bőven. Tavaly az év első 11 hónapja alatt a háromszobás lakások ára ötödével emelkedett meg Eperjesen, Trencsénben, Kassán és Besztercebányán is. Nagyszombatban a drágulás már 32 százalékos volt. A megyejogú városok listájának végén Pozsony van, ott „csak” 12 százalékos volt az ingatlanárak elszállása.

 

Ellentétes folyamatot tapasztalnak az elemzők a bérleti díjak esetében. A lakástulajdonosok a járvány miatt komoly kiesést szenvedtek el, a távoktatás miatt nem számíthattak a diákokra, a lezárások miatt a turistákra és a távolabbról érkező munkásokra. Összességében azonban a lejtmenet csak átmeneti volt, és a 2020 őszét követően tavaly őszre a bérleti díjak átlaga visszatért a pandémia előtti szintre. Ezen a ponton már más dilemmával szembesülnek majd a lakásokat bérbe adók: a magas energiaárak elkerülhetetlenül drágítani fogják a lakások bérleti díjait, de közben nem lesz fizetőképes kereslet.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!