Nyitókép forrása: Domenic Aquilina/EPA/EFE

 

Továbbra is tart az elég ellentmondásos helyzet az európai földgázpiacon. Nagy divat arra hivatkozni, hogy az orosz szállítmányok elégtelensége miatt ismét 100 euró fölé drágult a gáz megawattórányi egysége, ám paradox módon december utolsó hetétől gyakorlatilag visszafelé üzemelt a Jamal gázvezeték. Nyilván a két körülményt elég nehéz közös nevezőre hozni.

 

Tény, hogy az oroszok nem foglalnak le nagy szállítókapacitásokat, de teljesítik a szerződési kötelezettségeiket. Az is tény, hogy az európai gáztározók többsége továbbra sincs azon a szinten, mint ilyenkor lennie kellene, és az is, hogy az orosz gáz visszafelé áramlása a lengyel és az ukrán piacra történő értékesítést szolgálta. Ami a helyzet egyik legérdekesebb következménye, az az amerikaiak megjelenése a piacon.

 

December 29-étől amerikai cseppfolyósított gázt szállítanak Európába. Ilyen energiaárak mellett ugyanis már az amerikai cseppfolyósított gáz (LNG) is versenyképes az öreg kontinensen. Ezek a szállítmányok, amelyek az új év első napjaiban érkeztek meg Európa csak átmeneti enyhülést hoztak az európai piacokra.

 

 hirdetes_300x300  

A hajókon érkező földgáz alapvető technológiai korlátai miatt nem tudja pótolni a gázvezetéken keresztül érkező földgázt. Már pedig abból elvileg nagy a kereslet európában. A gyakorlat viszont egyelőre mást mutat.

 

Európában a tavalyi, hosszúra nyúlt tél miatt a 90 százalék feletti arány helyett csak 73 százaléknyira vannak feltöltve a tárolók. Az oroszok teljesítik a szerződési feltételeiket, de nem foglaltak le szállítókapacitásokat az Ukrajnán és Lengyelországon keresztül érkező gázvezetékek – nyilván, hogy kikényszerítsék az EU-t az Északi Áramlat 2 elindításának engedélyezésére.

 

Az árak elszálltak, és a tározókat nem akarják ezen az áron feltölteni, így azok a viszonylag alacsony telítettségi szinten maradnak, ami idegesíti a piacok. Ahogy az is, hogy miközben hat éve nem látott mélységbe esett az EU-ba importált orosz gáz volumene, a függősége tőle soha nem volt még ilyen jelentős. Az egyetlen egyértelmű dolog most a földgáz kapcsán, a kiszámíthatatlanság, és ez érződik meg az árakon.

 

Az oroszok is folytatják a maguk játszmáját, az Északi Áramlat 2 miatt indított manipuláción kívül igyekeznek rábírni a rövidtávú szerződéssel rendelkező európai ügyfeleket, hogy hosszútávú kontraktusokat kössenek.

 

Az amerikai LNG is áttört egy lélektani határt. Eddig nem soha nem jött az amerikai export 40 százalékánál több Európába, az év végi tartályhajókkal azonban tavaly az egyébként is rekordmennyiségben exportált amerikai LNG több mint fele Európában kötött ki.

 

Különös dolgok zajlanak a gázpiacon, a még mindig visszafelé működő Jamal vezeték csak az egyik kérdőjel

 

Negyedével csökkent az Ukrajnán keresztül Európába érkező földgáz mennyisége tavaly

 

Az Árszabályozási Hivatal mérsékelte a jövő évi gázáremelés mértékét

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!