Nyitókép: SITA

 

A munkaerő hiánya veszélyezteti Szlovákia gazdasági növekedését, az új befektetők érkezését, de a jelenlegi vállalatok növekedését is. A munkaerőpiacon azonban a külföldi munkavállalók érvényesülésére is van lehetőség. Ezeknek a munkaköröknek a szakavatott betöltéséhez a munkavállalóknak valóban szükségük van egy jó formátumú önéletrajzra, hogy növeljék munkahelyük biztonságát.

 

A vállalatok szerint azonban a külföldiek alkalmazása több törvényi kötelezettség betartása miatt is problémás – derül ki egy tanulmányból, amelyet a Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) dolgozott ki az INEKO intézettel közösen.

 

 hirdetes_400x285  

Áthelyeződnek a munkahelyek 

 

A tanulmány bemutatja, milyen lehetőségek rejlenek a  külföldi munkavállalók alkalmazásában.  Az EU-s országok esetében ez viszonylag egyszerű, az EU-n kívüli országok esetében azonban Peter Kremský, a PAS igazgatója szerint már sok az akadály.

 

Szlovákiában 2018-ig 84 ezer munkahely jöhet létre, ebből 44 ezer a kereskedelem és szolgáltatások területén. A PAS arra figyelmeztet, hogy ha nem sikerül betölteni ezeket a helyeket, azok más országokba kerülhetnek.

 

Alacsony  hatékonyság

 

Bár a hazai munkáltatók többféle képpen próbálják magukhoz csalogatni a munkaerőt, a jelenlegi eszközök hatékonysága jelentősen csökkent az előző évekhez képest. Éppen ezért fordulnak a külföldi munkaerő felé, akik új vérfrissítést  hozhatnak a szlovák gazdaságba. A vállalkozók a tanulmány szerint megoldásokat is kínálnak, amelyekkel meg lehetne könnyíteni a külföldi állampolgárok munkavállalását a szlovák piacon.

 

A vállalatok változást sürgetnek

 

„A munkaügyi hivatalnak minden munkahely esetében el kell bírálnia, hogy az adott munkahelyre akad-e olyan hazai munkanélküli, akit foglalkoztatni lehetne, és ez a folyamat nagyon sokáig tart. A külföldi munkavállaló alkalmazásának folyamata hat hónapig is tarthat, ami rendkívül hosszú idő a vállalatok számára. „

 

– mondta Kremský. Szerinte egyszerűsíteni lehetne az EU-n kívüli munkavállalók rövid- és hosszútávú alkalmazásának rendszerét, leginkább a tagjelölt országokból. A tanulmányok eredményei alapján javasolnak egy speciális rendszer létrehozását a kulcsfontosságú ágazatok számára, mint például az IT, ipar, szolgáltatások, egészségügyi, szociális szolgáltatások, kutatás és fejlesztés.

 

A változások az ideiglenes és szezonmunkákat is érinthetnék. A vállalkozók a munkaerő rugalmasságát és a termelői kapacitás emelését javasolják, főleg a szezonális gyártás során. De csökkenhetne a hitelesítési idő is, amely során eldöntik, hogy az állástalanok közül el tudja-e az adott illető foglalni a konkrét munkahelyet.

 

forrás: hnonline.sk/Körkép.sk
kép: podnikatel.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!