Nyitókép forrása: Pixabay.com

 

A légitársaságok ezen a télen sokszor még a szinte üres járatokat is útnak indítják, hogy eleget tegyenek az EU szabályozásának, amely előírja, hogy a repülőtéri időablakok legalább 50 százalékát kihasználják.

 

Ráadásul a tervek szerint az arány 80 százalékra akarják emelni a nyáron. A légitársaságok tiltakoznak, de egyelőre eleget tesznek a követelményeknek – és néhány utassal is útnak indítják gépeiket.

 

A német Lufthansa  33 ezer járatot törölt a téli szezonban az Omikron-variáns miatt, miközben 18 ezer járatot mindenképp teljesíteni kell, hogy ne veszítse el a reptéri időablak-használati jogokat. A belga Brussels Airlinesnak március végéig 3000 szinte üresen pangó járatot kell útnak bocsátania ugyanebből az okból.

 

  hirdetes_300x300   

A kritikusok szerint az EU épp a klímaváltozás elleni harcot gyengíti az intézkedéssel. A légitársaságok szerint a világ többi részén szinte mindenhol találtak megoldást a járvány idején a klímamentesség gyakorlati beépítésére.

 

A légiközlekedés adja a globális széndioxid-kibocsátás 14 százalékát, ami a második legnagyobb a közúti közlekedés után. Ha ország lenne, akkor a világ 10. legnagyobb károsanyag-kibocsátója volna.

 

cnbc.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!