Gazdaság

Kartellezés miatt állhat bíróság elé a Facebook és a Google

Felosztották egymás közt a hirdetési piacot

Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Michel Euler, File

 

Amerikában bíróság elé állítanák a Facebookot és a Google-t kartellmegállapodás miatt, amellyel kvázi felosztották egymás közt a hirdetési piacot.

 

Több amerikai állam is azzal vádolja a két vállalat vezetőségét, hogy domináns piaci pozíció megszerzése szándékával kartellmegállapodást kötöttek. A peranyagot a Google ellen pénteken nyújtotta be Ken Paxton texasi főügyész. Az eredeti vádirat még 2020 decemberében készült el.

 

A vád szerint a két vállalat titkos tárgyalásain részt vett a Google főigazgatója, Sundar Pichai és a Facebook vezetője, Mark Zuckerberg is.

 

A vádat Texason kívül további tizenhat állam támogatta, a vádirat többek között megemlíti azt is, hogy manipulálták az online hirdetések aukcióját, hogy kiüssék a konkurenciát. Ezek az úgynevezett aukciók anonim felhasználói profilok alapján határozzák meg, mely reklám jelenik meg a weboldalakon.

 

A vádlók azt állítják, hogy a Facebook működési igazgatója, Sheryl Sandberg 2018-ban egy olyan emailt küldött Zuckerbergnek, amelyben arról írt, hogy a Googlevel kötendő megállapodás stratégiai fontosságú.

 

A Google szerint természetesen a vádirat tele van pontatlanságokkal, a vádak pedig alaptalanok. A Meta konszern, amely korábban a Facebook nevet viselte, (ma a Facebook már csak egyike a konszern vállalatainak) azzal reagált a hírre, hogy a szerződés a Googlevel az internetes reklámról ugyanolyan, mint amit más aukciós hirdetési platformokkal kötöttek, és éppenhogy segített “növelni a versenyt az online hirdetéselhelyezés területén”.

 

SITA, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket