Nyitókép forrása: SITA/AP Photo

 

frissítve: Január 17. 11.54 Miközben az orosz gázszállítások visszaestek, az amerikai cseppfolyósított földgáz európai importja új rekordokat döntött, és január első harmadában meghaladta a Gazprom európia szállításait is.

 

A cseppfolyósított földgáz (LNG) EU-ba irányuló szállítmányai új rekordokat döntöttek. Január első napjaiban a nyugat-európai országok 250 millió köbméter, zömében amerikai földgázt vásároltak naponta LNG formájában, legalábbis a Bloomberg hírügynökség szerint.

 

December közepétől több mint 30 tartályhajó kelt át az Atlanti-óceánon Európába, 2019 decembere óta nem látott mennyiséget hozva az öreg kontinensre.

 

 hirdetes_810x300  

A szlovák Eustream szolgáltató közlése szerint az Oroszországból érkező gázszállítás átlagos napi mennyiség január 1. és 9. között napi 54 millió köbméterre csökkent. Ez mindössze fele a tavaly ilyenkor jegyzett mennyiségnek. A másik, Lengyelországon keresztül haladó Jamal gázvezeték pedig december vége óta fordított irányban szállítja az energiahordozót.

 

Az ígéretek ellenére a Gazprom továbbra sem töltötte meg az Európában birtokolt gáztárolóit, amelyek a megszokottnál jelentősen hiányosabb készletekkel rendelkeznek – ez az egyik oka az energia európai drágulásának.

 

Az amerikai LNG szállítmányok, ha nem is tartósan, egy időre kifogták a szelet az energiaárak drágulásának vitorlájából. Decemberben ezer köbméter földgáz még kétezer dollár körüli ár felett mozgott, az elmúlt három hétben azonban az londoni IDE tőzsdén 56 százalékkal csökkentek a határidős szerződések, a múlt kedden pedig az irányadó ár 903 dolláron stabilizálódott.

 

A növekvő gázmennyiség a villamos energia árát is mérsékelte – korlátozottan. Németországban a következő három hónapra szóló határidős jegyzések 5 százalékkal lettek olcsóbbak, megawattóránkénti 218 eurós ár mellett. Franciaországban az enyhülés 10 százalékos volt (287 euró/kWh).

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Európában igen turbulens időszak köszönthet be, és nem csak az Ukrajna sorsa miatti feszültségek okán. A cseppfolyósított földgáz termelése minden évben növekszik, a globális forgalom 2025-re eléri a 449 millió tonnát (egy tonna LNG 1370 köbméter földgázzal egyenlő), ami 34 millió tonnás globális kínálati többletet eredményez.

 

Ráadásul, az orosz Gazprom hosszúlejáratú szerződései 2025-ben lejárnak az európai és török ügyfeleivel – elsősorban őket akarja rákényszeríteni a hosszútávú szerződések meghosszabbítására az ad hoc vásárlás helyett.

 

Rmx.news, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.