Nyitókép: SITA

 

A szlovákiai háztartások 64 százalékának van megtakarítása rossz helyzet, vagy előre nem látható változás esetén. Egy évvel ezelőtt ez a szám 69 százalék volt, ugyanakkor a háztartások nagyobb összegű megtakarításokkal rendelkeznek, mint korábban.

 

Növekszik a megspórolt összeg nagysága, ami eléri a háztartás egyéves bevételét. 2020-ban ilyen összegű megtakarítása csak a háztartások 15 százalékának volt. Egy évvel később azonban már 17 százaléknak, derül ki a KRUK által rendelt, Csehországban és Szlovákiában készült felmérésből.

 

A felmérésből kiderült az is, hogy minden hetedik háztartás tartalékai meghaladják az egyéves összbevétel nagyságát. Öt százalékuk tartalékai ráadásul több, mint három évre elegendőek. Míg 2020-ban a férfiak 71, a nők pedig 66 százaléka vallotta be, hogy vannak anyagi tartalékaik, tavaly már a két nem 63 százaléka jelezte, hogy rendelkezik tartalékokkal. A nők és a férfiak nagyon hasonló összegű tartalékról számoltak be a bevételeikhez képest.

 hirdetes_400x285  

 

A KRUK vezérigazgatója, Jaroslava Palendalová szerint látható, hogy a kevesebb tartalékkal rendelkező háztartásoknak tavaly nem volt annyi lehetőségük arra, hogy félretegyenek. A nagy tartalékkal rendelkező háztartások helyzete tavaly tovább javult. 2020-hoz képest tavaly ugrásszerűen nőtt a tartalékaikat felélő, 45-55 év közötti személyek száma.

 

„Akiknek nincs anyagi tartalékuk, vagy legfeljebb egy hónapnyi, azoknak mielőbb korlátozniuk kellene a kiadásaikat és elkezdeni gondolkodni azon, hogy honnan tudnak további bevételre szert tenni. Vagy pedig ki kell tolniuk hosszabb időre a kiadásaikat. Az idei nagymértékű infláció miatt további drágulásra kell számítani az élelmiszerárakat illetően, hamarosan jön az éves energiaelszámolás, ami sok háztartás számára nagy kiadást jelent. Ha az emberek olyan helyzetbe kerülnek, hogy képtelenek fizetni a számláikat, a legfontosabb, hogy kommunikáljanak a hitelezőikkel és reális rálátással rendelkezzenek saját anyagi helyzetükre

 

– mondta Palendalová.

 

Leggyakrabban a magasabb végzettséggel rendelkező személyeknek vannak komolyabb összegű tartalékaik. Főleg a házasságban élő, gyermektelen házaspárok rendelkeznek anyagi tartalékokkal.

 

„Mint a korábbi felmérésben, most is meglepetést okozott, hogy a diákok gyakrabban spórolnak, mint az alkalmazottak. Továbbra is érvényes, hogy főleg az informatikai szektorban, a pénzügyi és biztosítási szférában dolgozók tudnak félretenni“

 

– tette hozzá Palendalová.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!