Nyitókép forrása:  SITA/Jakub Julény

 

A Slovalco, Szlovákia egyetlen alumíniumgyára az európai energiaválság okozta árforradalom miatt korábban már kénytelen volt leállítani a termelés felét. A múlt év végén 47 kemence működése szünetelt, most további 44-et állítottak. Garamszentkereszten jelenleg már csak 135 kemence működik a 226-ból.

 

A múlt év őszén kezdődő energiaválság elsősorban azokat a cégeket viseli meg, amelyeknek nagy az energiaigénye. Ilyen a kohászat is. A probléma nem az, hogy nincs elég energia a piacon, hanem az, hogy a kereslet-kínálat törvényszerűségeit felborították az irracionális piaci hangulatingadozások, amelyeket az uniós klímapolitika és az orosz gázszállítások körüli bizonytalanság is táplál. Az árak elszálltak, márpedig Szlovákia a vállalati villanyáram tekintetében az egyik legdrágább ország.

 

„Az elektromos áram díja a jövő évre 150 euró megawattóránként. Ez háromszor több, mint a múlt évben. A gyárban a villanyáramra fordított költségek így 200 millió euróra emelkednének. Az alumínium ára bár szintén emelkedett, de messze nem eléggé ahhoz, hogy kifedje a növekvő inputköltségeket. Ilyen árak mellett a vállalat a következő évben több tízmilliós mínuszokat produkálna”

 

közölte Milan Veselý, a Slovalco általános főigazgatója.

 hirdetes_400x285  

 

Bár a cég jelentősen visszafogta termelését, egyelőre nem terveznek tömeges elbocsátást, legalábbis addig nem, amíg nem döntenek hivatalosan is a termelés teljes leállításáról.

 

A Slovalco ma több mint 450 embernek ad munkát, további 2500 munkahely létezése függ a gyár működésétől közvetve. A cég állítólag még sosem állt ilyen közel a tényleges és végleges leálláshoz, mint most.

 

Az elektromos energia ára már több mint egy éve meredeken emelkedik az EU-ban, elsősorban az uniós klímapolitikának köszönhetően, illetve a emissziós engedélyek rendszerének bevezetése miatt. Az energiaigényes iparágak védelme érdekében az EU már 2013-ban előkészített egy közös kompenzációs mechanizmust, amit azonban Szlovákia csak részben és nem hatékonyan használ fel. Legalábbis, ezt róják fel a Slovalco képviselői a kormánynak.

 

„A múlt évben 5 millió eurós kompenzációt kaptunk. Egy ugyanilyen gyár Csehországban vagy Németországban több tízmilliós kompenzációban részesül”

 

– idézte Veselýt a Pravda napilap. Az új kompenzációs rendszer elképzelése a gyár szerint ráadásul nem csak túl lassan készül, de még ráadásul visszalépést jelent.

 

A javaslat alapján a Slovalco még kisebb kompenzációban részesülne, mint eddig.

 

Pravda.sk, körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!