A Költségvetési Tanács szerint jövő év elejétől 8,3 százalékkal emelkedhet a nyugdíj - Körkép.sk
Ráhel, Csenge
  • HUF: 388.37
  • USD: 1.08
  • -2 °C
  • 2 °C
Gazdaság

A Költségvetési Tanács szerint jövő év elejétől 8,3 százalékkal emelkedhet a nyugdíj

Ez azt jelenti, hogy az aktuális rekordgyors árnövekedés a jövő évi nyugdíjemelésben fog megmutatkozni.

Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

Jövő év elejétől 8,3 százalékkal emelkedhet a nyugdíj Szlovákiában – hívta fel a figyelmet a Költségvetési Tanács (RRZ).

 

A nyugdíjak emelkedése a nyugdíjinflációhoz kötött, ami az idei év első félévében rekordmagas szintet fog elérni. Ez azt jelenti, hogy az aktuális rekordgyors árnövekedés a jövő évi nyugdíjemelésben fog megmutatkozni.

 

SJE Nyílt nap

 

A Költségvetési Tanács egyúttal arra is rámutatott, hogy a kormány az elmúlt hetekben a nyugdíjasok nagy részének kifizette az oltásért járó 300 és 200 eurós juttatást, ami nagymértékben kompenzálja az infláció jelenlegi növekedését.

 

Mindemellett az utóbbi két évben jelentős mértékben megemelkedett a nyugdíjminimum, továbbá az alacsony nyugdíjat kapó nyugdíjasok 13. nyugdíja 100 euróval növekedett.

 

A Költségvetési Tanács szerint a jövő évi nyugdíjvalorizáció magasabb lesz, mint az infláció.

 

 „A Szociális Biztosító kiadásait nézve ez idén mintegy 100 millió eurót fog jelenteni, míg jövő évben a nyugdíjemelésre szánt költségek 700 millió euróra, 2024-ben pedig 500 millió euróra fognak emelkedni“

 

– véli a tanács.

 

A Szlovákiai Nyugdíjasok Egyesülete arra kéri a kormányt, hogy idén áprilistól rendkívüli, 3 százalékos nyugdíjvalorizációt hajtson végre. Az egyesület felhívta a figyelmet az áruk és szolgáltatások nagymértékű árnövekedésére, ami a Statisztikai Hivatal adatai alapján januárban elérte a 8,4 százalékot.

 

Az idei év elejétől 1,3 százalékkal növekedett a nyugdíj. A Szociális Biztosító 2022-es költségvetése azzal számol, hogy 2023-ban 4,9 százalékkal, 2024-ben pedig 3,1 százalékkal fog emelkedni a nyugdíj.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Kósa Zoltán
2022. feb. 17. 06:31

Ezekkel az emelésekkel csak az a baj, hogy a 200 € 8 %-a 16 €, az ezeré pedig 80 €. Az pedig csak hab a tortán, hogy az árak idén emelkednek, nem jövőre...

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket