Nyitókép forrása: SITA/AP Photo

 

Az ukrán háború elég komoly kihívás elé állította a döntéshozókat energiaellátás terén. Elég nyilvánvaló, hogy a legdurvább szankciókat azért nem vetették még ki Oroszországra, mert Európa több országa is tart attól, hogy Oroszország elzárja a gázcsapokat. Jelenleg az ellátás az Oroszországból érkező gázvezetékeken stabil. Ettől függetlenül a háborús helyzet miatt elszálltak az árak, ami Európában mindenkit kínosan érint, köztük Szlovákiát is, amely az EU-tagállamok közül még a németeknél is jobban rászorul az orosz gázra.

 

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter péntek délutáni, válságstáb-ülés utáni sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az ország kőolaj- és földgázellátása „viszonylag stabil”.

 

Elmondta, ha kifogynánk az olajból, akkor a Slovnaft és a Transpetrol tartaléktárolóit vennénk igénybe. 100 napa elegendő tartaléka van az országnak.

 

 hirdetes_300x300  

Ezen kívül a Slovnaft ígéretet tett, hogy szükség esetén az Adria-vezetéken keresztül pótolja az esetlegesen kieső mennyiséget. Sulík hangsúlyozta, hogy ha hiány keletkezne az ellátásban, akkor elsősorban az exportot vágják vissza, és „semmiképp sem fordulhat elő, hogy a magyar MOL esetleg magyar finomítót részesítene előnyben a szlovák piac kárára”. 

 

Arra a kérdésre, hogy jelenleg hány százalékon állnak a szlovák gáztárolók, Sulík nem tudott érdemben válaszolni, helyette arról beszélt, hogy nincs vész, mert viszonylag enyhe a tél, és a végéhez közelítünk, most már a tárolók következő őszig történő feltöltésével kell foglalkozni. Karol Galek államtitkár mondta el végül, hogy 30 százalék körül állnak a szlovák tárolók (ez megfelel az európai átlagnak).

 

Szlovákia gázfüggősége kapcsán Sulík elmondta, hogy tavasszal érkezik szállítmány cseppfolyósított gáz az Egyesült Államokból.

 

Kevésbé optimisták az olaszok. Olaszország a második legnagyobb vásárlója az orosz gáznak, szintén kiszolgáltatott helyzetben vannak. Pénteken Mario Draghi olasz miniszterelnök bejelentette, hogy a római kormány válságtervet készít az energiaválság kezelésére.

 

Az intézkedések közé tartozik a gázfogyasztás rugalmasságának növelése, az ipaeri szektor fogyasztásának korlátozása, azelektromos áramtermelés céljából történő gázfelhasználás feltételeinek szigorítása. Róma szintén csökkenteni akarja az orosz gáztól való függést, többek között az USA-tól vásárolnának LNG-t gáztárolóik felöltése céljából.

 

A földgáz csütörtökön egyetlen nap alatt 41 százalékkal drágult meg az irányadó holland TTF gáztőzsdén.

 

Körkép.sk, ANSA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.