Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Patrick Semansky

 

Az AP hírügynökség szerint Joe Biden amerikai elnök kedden délután bejelenti, hogy az Egyesült Államok európai szövetségeseitől függetlenül betilthatja az orosz energiahordozók amerikai importját az Ukrajna elleni orosz invázió megtorlásaként.

 

Korábban Washington és Ukrajna próbálta elérni az európai országoknál, hogy bojkottálják az orosz kőolajat, ám Oroszország belengette a gázcsapok elzárását, így Németország és Hollandia szinte azonnal meg is hátrált a kérdésben – megjegyezzük, objektív okokból, az orosz energiahordozóknak jelenleg még nincs alternatívája Európában.

 

Korábban az amerikai ExxonMobil és a BP energivállalatok jelezték, hogy megszakítanák üzleti kapcsoaltaikat oroszországi beszállítóikkal, és korlátoznák az importot. A Shell pedig, amely a hétvégén kihasználva a helyzetet jól bevásárolt orosz energiahordozókból, elnézést kért tettéért, és megígérte, hogy leállítja az importot.

 

 hirdetes_300x300  

2021-ben az USA 245 millió hordó kőolajat importált Oroszországból, ami 24 százalékos növekedést jelentett az előző évhez képest.

 

Washington terveinek hírére azonnal vágtába kezdett az olajár. Oroszország korábbi fenyegetése a gázpiacokra is hatással volt, hiába próbálta lenyugtatni a kedélyeket Olaf Scholz német kancellár azzal, hogy határozottan kijelentette, Európa nem válik meg az orosz szállításoktól. Kedden az a holland TTF gázpiacon az áprilisi határidős jegyzés ára 216 euróra emelkedett (megawattóránbként), 30 százalékkal drágulva.

 

Az orosz kőolaj bojkottja esetén Moszkva elzárná a gázcsapokat Németország felé

 

AP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.