Nyitókép: Shutterstock

 

A megspórolt energia a legolcsóbb.

 

Azokat az elgondolásokat, miszerint az ukrajnai orosz inváziót csak Putyin pénzektől való elszakítása – ami számára a gáz-, kőolaj- és nukleáris fűtőanyag eladását jelenti a nyugati országoknak – állíthatja meg, azok az aggodalmak fékezik, hogy az EU képes lenne-e túlélni az orosz energiahordozók nélkül.

 

Szakértők szerint, ha egyértelműen kijelentjük, hogy el akarunk szakadni Oroszországtól, akkor meg kell tanítani az embereket arra, hogy kevesebb energiát fogyasszanak és dolgozzanak az energiahatékonyságon.

  hirdetes_300x300   

 

Hogy látja mindezt a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA)?

 

Az oroszellenes szankciók következményeképp a piacon a következő hónaptól már hárommillió hordó orosz kőolaj és kőolajtermék hiányozhat. Az IEA így bemutatta a kőolaj- és gázfogyasztás csökkentésére vonatkozó javaslatait. A Nemzetközi Energiaügynökség állítása szerint amennyiben a fejlett gazdaságok megvalósítanák a javasolt intézkedéseket, az jelentősen csökkentené a potenciális feszültséget a piacon.

 

A  kőolaj- és üzemanyag-fogyasztás csökkentésének érdekében azt tanácsolja, hogy:

 

  • legalább tíz kilométer/órával csökkentsék a maximális sebességet az autópályákon,
  • a légi közlekedés helyett többet használják a nagysebességű vasúti közlekedést,
  • csökkentsék a minimumra a repülőgépes szolgálati utakat,
  • ha lehetséges, az emberek legalább egy héten háromszor dolgozzanak otthonról,
  • a városokban vezessék be az autómentes vasárnapokat,
  • tegyék olcsóbbá a városi tömegközlekedést,
  • motiválják az embereket a mikromobilitásra, a gyaloglásra és a kerékpározásra,
  • támogassák az autómegosztást és az elektromobilitást.
  • A gáz esetében azt ajánlják, hogy alternatív forrásokkal helyettesítsék, támogassák a szél- és napenergia előállítását megcélzó projekteket, továbbá növeljék a bioenergiából és atomból történő energiatermelést.

 

A spórolás a háztartásokban is nagyon fontos lesz. Az energiaárak növekedése miatt minden bizonnyal gyorsan leporolásra kerül az az elv, miszerint a megspórolt energia a legolcsóbb.

 

Az utóbbi időben több intézmény is hasznos tanácsokkal látja el a fogyasztókat. Például a beltéri hőmérséklet 1 fokkal történő csökkentése 6 százalékos megtakarítást eredményez. Továbbá azt is fontos tudni, hogy a legnagyobb energiafogyasztó a hűtőszekrény – főleg a régi, nem spórolós típusok, a bejegesedett hűtő, a fal és a hűtő közötti nem megfelelő távolság, vagy az 5 foknál alacsonyabbra állított hőmérséklet.

 

ITT pedig további ötleteket lehet olvasni arról, hogyan lehet spórolni otthonaikban a világítással, a főzéssel és a mosással.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.