Nyitókép forrása: assemblymag

 

Az orosz-ukrán háború miatt még a korábbinál is mélyebb chiphiány alakulhat ki a világban. A konfliktus veszélybe sodorta a világ neongáz kínálatát, ami nélkülözhetetlen eleme a félvezetők gyártásának. Ez megint egy olyan terület a kereskedelem, az energiapiac és a mezőgazdaság után, ami háború nélkül is súlyos gondokkal küszködött.

 

A neon azoknak a lézereknek a fontos eleme, amelyeket a litográfianéven ismert chipgyártási folyamatban használnak.

 

A probléma az, hogy a világ neonkibocsátásának több mint feléért néhány üzem felel, amelyek viszont Ukrajnában működnek.

 

  hirdetes_300x300   

E társaságok közé tartozik a mariupoli székhelyű Ingas, vagy az odesszai Cryon és Iceblick. Mariupol kikötővárost az oroszok körbe zárták, a város bő 80 százaléka romhalmazzá vált a bombázásokban és nem tudni, meddig tartanak ki a védők. Odessza még nincs közvetlen ostrom alatt, de szinte biztos, hogy az oroszok megpróbálják majd bevenni.

 

A Cryon és az Ingas hivatalosan is elismert, hogy beszüntették gyártásukat.

 

Mivel senki sem tudja, mennyi ideig húzódik még a konfliktus, a neonkínálat biztosan mélyen alatta lesz a keresletnek.

 

A Techcet tanácsadó vállalat becslését idézve a CNBC azt közölte, hogy a félvezetőgyártás globális neonfelhasználása tavaly elérte az 540 tonnát. Tekintettel arra, hogy Ukrajnában állították elő a neon több mint felét, ez a globális kibocsátás 270 tonna alá eshet 2022-ben.

 

A globális chiphiány már így is rengeteg gondot okozott a gazdaságnak, az ellátási láncok megroppanása miatt az autógyártás csak az egyik terület, ahol súlyos fennakadások alakultak ki, nem beszélve a mindenhova begyűrűző drágulásról, legyen szó új autókról, játékkonzolokról vagy mobiltelefonokról.

 

A globális neonhiány ezen sokat fog rontani. Minden attól függ, hogy mennyi ideig húzódik a háború. A legtöbb félvezető gyártó több hónapra elegendő neonkészleteket tart, így van esély a mélyebb válság elkerülésére.

 

Ráadásul a technológiai cégek már korábban csökkentették neonfüggésüket a növekvő kockázatok miatt. A trendfordulót a Krím orosz annektálása jelentette 2014-ben.

 

Egyes elemzők szerint a chipgyártásban használt neonmennyiségnek nagyjából 40 százaléka származik Ukrajnából és Oroszországból, így a kitettség nem annyira súlyos.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!