Nyitókép forrása: Gundula Vogel képe a Pixabay -en.

 

A kormány által korábban beharangozott 6,9 százalékos létminimum-emelés egy sor állami segélyre és juttatásra hatással lesz. Az emelkedés nyilvánvalóan jól jön, más kérdés, hogy 10 százalék körüli infláció mellett ez mekkora segítséget jelent – pláne úgy, hogy sok esetben csak január elejétől változik a juttatások összege.

 

A létminimum összege jelenleg 218,06 euró, július 1-jétől 233,10 euróra emelik, ami 6,9 százalékos növelést jelent. A létminimum beépül a legtöbb állami juttatás képletébe.

 

A létminimumtól függnek például a szülőknek járó juttatások. Ezek azonban leghamarabb jövő januártól emelkednek a mostani intézkedés hatására. Így a szülői támogatás összege (ha az anya nem dolgozott a gyermek születése előtt) 280 euróról 299 euróra emelkedik a jövő év elején. Ha az anya szedett anyasági támogatást, akkor a jelenlegi 383 euró helyett januártól 410 euró jár majd havonta.

 

 hirdetes_810x300  

A családi pótlék összege is nőni fog, 25,88 euróról 27,66 euróra.

 

A kompenzációra anyagi támogatást kapó rokkantnyugdíjasok juttatásai is emelkednek majd, elsősorban az utazási támogatást és a kiadáskompenzációs támogatást illetően.

 

Paradox módon a „szegénységi küszöb” szociális határának növelése gondot okozhat azoknak, akik korkedvezménnyel mennének nyugdíjba. A minimálnyugdíj ugyanis az emelés miatt 261,70 euróról 279,75 euróra emelkedik. A korkedvezmény egyik feltétele, hogy a megállapított nyugdíjösszeg nem lehet kisebb ennél az értéknél, így most e tekintetben is feljebb kerül a léc.

 

A létminimum egyfajta társadalmilag elismert bevételi határ, amely alatt az ember már segélyezésre szorul. A létminimum nagyságát mindig július 1-jén módosítják az átlagos személyi nettó anyagi bevétel koefficiensének növekedése, vagy az alacsonyjövedelmű háztartások kiadási koefficiense alapján.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.