Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Aurel Obreja

 

Moldova alternatív gázbeszálljtók után kénytelen nézni, mert bizonytalanná vált az orosz gáz importjának lehetősége. A kelet-európai ország – amely egyébként szintén gyorsított eljárásban csatlakozna az EU-hoz – tekintélyes tartozás halmozott fel az orosz Gazprommal szemben, fizetni pedig nem tud, vagy nem akar.

 

A Moldovagaz és a Gazprom közötti tartozásvita tavaly novemberben robbant ki, a felek pedig végül abban egyeztek meg, hogy május 1-jéig kell rendezni az adósság ügyét. Csakhogy még a független tartozásellenőrzésről ezidáig nem sikerült megállapodni. Moldova természetesen ki akarja tolni a határidőt, ám nem kapott az oroszoktól érétkelhető választ, így előfordulhat, hogy május 1-jétől elzárják a gázcsapokat.

 

Alternatíva részben van, Moldovának lehetősége van Romániától földgázt vásárolni, erre az infrastruktúra is rendelkezésre áll, kivéve az ország déli részét, ahol kiegészítő csatlakozásra lenne szükség.

 

 hirdetes_810x300  

A valódi probléma azonban az ár. Moldova ugyanis kénytelen lenne az azonnali piac árain vásárolni, ami jelenleg többszöröse a hosszú távú szerződésekben lekötött gázáraknak. Arról nem is beszélve, ha a Dnyeszteren-túli szeparatista Transznisztria elesne az olcsó (számukra kvázi ingyenes) orosz földgáztól, az komoly biztonsági kockázatokkal is járna.

 

A politikai vezetés igyekszik  a magasabb energiaárakat” a „függetlenség áraként” tálalni, és az orosz-ukrán háború eseményeit, a bucsai és irpinyi mészárlást is sűrűn felemlegetik a nagyobb nyomaték kedvéért.

 

Intellinews.com, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.