Nyitókép forrása: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

 

Ahogy arról korábban írtunk, az Európai Unió újabb szankciós csomagot készít elő, amely már az orosz kőolaj importját blokkolná – már amennyiben a tagállamok elfogadnák azt. Ez újra azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a háború miatt a teljes orosz energiaexport leáll Európa felé. Persze, a papír mindent elbír, ezért már alternatív pótlásokra készítenek tervet a brüsszeli bürokraták – erről számolt be a Financial Times. A kérdés az, hogy ezek a javaslatok mennyire megvalósíthatók a való életben. A Mandiner nyomán most Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. üzletágvezetőjének bejegyzésén keresztül mutatjuk meg az EU-s javaslatokat:

 

Az EU évi 155 milliárd köbméter orosz gázt importál, aminek kétharmadát szeretné év végéig kiváltani az alábbi eszközökkel:

 

  • 50 milliárd köbmétert LNG-ből kíván pótolni – ez a világpiaci helyzet és Európa infrastrukturális adottságai miatt irreális.
  • 10 milliárdot alternatív országokból (például Norvégiából) csővezetéken érkező gázból – ez hihető, de jelentős erőfeszítéseket igényel.
  • 3,5 milliárdot a biometán termelés fokozásából – ez a műszaki feltételek miatt irreális.
  • 14 milliárdot a lakossági felhasználók fűtési igényeinek csökkentésével („lejjebb tekerjük a fűtést”) – ez megvalósítható, de súlyos társadalmi következményekkel jár (és felvet szabályozási kérdéseket).
  • 24 milliárdot megújuló energiaforrásokkal (napelemek, szélturbinák) és hőszivattyúkkal – ez év végéig az engedélyeztetési idők és kivitelezési kapacitások miatt irreális.

 

Körkép.sk

 hirdetes_300x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!