Nyitókép forrása: SITA/Steve Parsons/PA via AP

 

A hétvégén érkezett a hír, hogy az Egyesült Királyság szupermarketjei korlátozásokat vezettek be az étolaj vásárlásának mennyiségét illetően. Az orosz-ukrán háború miatt ugyanis hiánycikké vált a napraforgóolaj, amelynek a legfontosabb előállítója a világon épp Ukrajna.

 

A korlátozások nem csak a napraforgóból készült étolajra vonatkoznak, de az olíva- és repceolajra is.

 

Koszovó már pár héttel ezelőtt is híján volt az étolajnak, és exportkorlátozásokat akart bevezetni. Akkor arról szóltak a hírek, hogy másfél hónapra elegendő készletekkel rendelkezik. Azóta kiviteli tiltás alá került az étolajon kívül a gabona, a kukorica, a liszt, a só és a cukor.

 

 hirdetes_400x285  

Az élelmiszerárak meredek emelkedése napokon belül újabb lökést kap, és hamarosan jóval súlyosabb következmények várhatók. Az indonéz kormány ugyanis exporttilalmat rendelt el pálmaolajára, ami az élelmiszeripar egyik leggyakrabban használt olaja: benne van az élelmiszerek nagy részében, ételcsomagoláson át a kozmetikai cikkekig rengeteg mindenben használják.

 

Indonézia a világ pálmaolaj-termelésének felét adja, ám a közelmúltban belpolitikai válság robbant ki az országban, és a kedélyek lecsillapítása érdekében hozott egyik intézkedés keretében az ottani kormány exporttilalmat rendelt el saját készletei megőrzések érdekében.

 

A döntésnek azonban messze tovagyűrűző hatásai vannak. Az indonéz export elmaradása sok ország fogyasztóit hozza nehéz helyzetbe, köztük a világ második legnagyobb népességével rendelkező India lakosságát is.

 

A hírre több százalékpontos vágtába kezdtek az étolajok ára, a szójaolajé például 4,5 százalékkal ugrott meg.

 

A világ második legnagyobb pálmaolaj kibocsátója Malajzia, ám biztosan nem lesz képes kompenzálni Indonézia kiesését a piacról.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.