Hirdetés (X)

Gazdaság

Egyre több ország fogy ki az étolaj-készletekből, Indonézia dobott még egy lapáttal a tűzre

Az indonéz kormány döntésére megugrottak az étolajok árai a világpiacon

Nyitókép forrása: SITA/Steve Parsons/PA via AP

 

A hétvégén érkezett a hír, hogy az Egyesült Királyság szupermarketjei korlátozásokat vezettek be az étolaj vásárlásának mennyiségét illetően. Az orosz-ukrán háború miatt ugyanis hiánycikké vált a napraforgóolaj, amelynek a legfontosabb előállítója a világon épp Ukrajna.

 

A korlátozások nem csak a napraforgóból készült étolajra vonatkoznak, de az olíva- és repceolajra is.

 

Koszovó már pár héttel ezelőtt is híján volt az étolajnak, és exportkorlátozásokat akart bevezetni. Akkor arról szóltak a hírek, hogy másfél hónapra elegendő készletekkel rendelkezik. Azóta kiviteli tiltás alá került az étolajon kívül a gabona, a kukorica, a liszt, a só és a cukor.

 

Az élelmiszerárak meredek emelkedése napokon belül újabb lökést kap, és hamarosan jóval súlyosabb következmények várhatók. Az indonéz kormány ugyanis exporttilalmat rendelt el pálmaolajára, ami az élelmiszeripar egyik leggyakrabban használt olaja: benne van az élelmiszerek nagy részében, ételcsomagoláson át a kozmetikai cikkekig rengeteg mindenben használják.

 

Indonézia a világ pálmaolaj-termelésének felét adja, ám a közelmúltban belpolitikai válság robbant ki az országban, és a kedélyek lecsillapítása érdekében hozott egyik intézkedés keretében az ottani kormány exporttilalmat rendelt el saját készletei megőrzések érdekében.

 

A döntésnek azonban messze tovagyűrűző hatásai vannak. Az indonéz export elmaradása sok ország fogyasztóit hozza nehéz helyzetbe, köztük a világ második legnagyobb népességével rendelkező India lakosságát is.

 

A hírre több százalékpontos vágtába kezdtek az étolajok ára, a szójaolajé például 4,5 százalékkal ugrott meg.

 

A világ második legnagyobb pálmaolaj kibocsátója Malajzia, ám biztosan nem lesz képes kompenzálni Indonézia kiesését a piacról.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket