Nyitókép: pxhere.com

 

A jövedelemadót érintő reformtervezet nem csak az állami költségvetésre, hanem a falvak és városok bevételeire is hatással lesz, mivel így kisebb lenne a jövedéki adóból való részesedésük. Matej Horňák, a Szlovák Takarékpénztár (Slovesnká sporiteľňa) elemzője a TASR-nek értékelte a múlt héten bemutatott, az alacsony jövedelmű csoportokat segítő intézkedéstervezeteket.

 

Horňák szerint kérdéses, hogy a speciális adókból tervezett bevételek, amikből kifednék a kiesést, fog-e a kormány, és a ha igen, akkor milyen mértékben pénzt visszajuttatni a városi és községi költségvetésekbe.

 

Az elemző figyelmeztetett, hogy a pandémia már így is megnyirbálta a települések bevételeit, az egyre romló gazdasági kilátások és a jelentős drágulással együtt pedig tovább növelik a nyomást az közpénzeken.

 

 hirdetes_810x300  

Horňák a TASR-nek elmondta, hogy a vita megnyitása óta azt állítják, hogy szükség van a célzott segítségre a leginkább veszélyeztetett csoportoknak, az ő megfogalmazása szerint- pedig ezek a háromnál több gyermeket nevelő családok, egyedülálló szülők, nyugdíjasok és néhány olyan háztartás, ahol súlyosan egészségkárosodott személyről gondoskodnak.

 

„Azt gondoljuk, hogy ideális megoldás lenne néhány szociális juttatás emelése, mivel ezek relatíve jól lefedik a drágulással leginkább veszélyeztetett embereket”

 

mondta Horňák.

 

Az elemző a Családi számlák adatbázisát megfigyelve elmondta, hogy az élelmiszerre és alkoholmentes italokra fordított tiszta kiadások az energiára és lakhatásra költött összeggel együtt nagyjából a háztartások kiadásainak 40 százalékát teszik ki.

 

Jön a szociális giga-mentőcsomag a családosok és a háztartások megsegítésére

 

Horňák szerint személyenként átlagban nagyjából 40 euróval emelkednek a havi kiadások, bár úgy véli, vitathatalnak, hogy bizonyos mértékig változik a fogyasztói magatartás és a kiadásokat is átértékelik a családok, tehát némileg mást mutathat a végleges összeg havi szintre lebontva.

 

Eduard Heger kormányfő néhány miniszterével együtt múlt héten mutatta be a kormány javaslatát az árdrágulást némiképp kompenzáló pénzügyi segítségről, melyet a koalíciós SaS nem támogat, így független vagy ellenzéki képviselők támogatására is szükség lesz a parlamentben annak tényleges bevezetéséhez.

 

teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.