Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Jed Jacobsohn

 

Kétségkívül ez az idei év egyik legfontosabb gazdasági híre. Elon Musk 44 milliárd dollárért felvásárolja a Twittert. Ezzel egyetlen magántulajdonos kezébe kerül a népszerű közösségi hálózat.

 

A CNBC közlése szerint Musk a 44 milliárdos vételárból 25,5 milliárd dollárnyit bankhitelből fedez.

 

Bár a tőzsdén jelenleg a Twitter 52 dollár/részvény árfolyamon mozog, Musk 54,20 dollár/részvényért jut majd hozzá. Az ajánlatot hosszú és kétségeket ébresztő megfontolások után a cégvezetés végül elfogadta. Musk először április elején vetette fel, hogy szőrőstül bőrőstül megvenné a Twittert, az akkori tőzsdei árhoz képest a mostani 38 százalékkal magasabb.

 

 hirdetes_810x300  

Az ajánlat elfogadásának hírével egyidőben a Twitter papírjaival való kereskedést a tőzsdén felfüggesztették.

 

A Fehér Ház nem kommentálta az akvizíciót, csak homályosan utalt arra, hogy Joe Biden amerikai elnök régóta aggódik a „közösségi médiaplatformok hatalma” miatt.

 

A felvásárlás nyilvánvalóan módosításokat fog eredményezni a cég és platform működésében is. Musk már jelezte is, hogy a cégpolitikát és a stratégiát is megváltoztatja. Utalt rá, hogy lazább megközelítést alkalmaznak majd a posztok moderálásában (a Twitter különösen részrehajló volt az amerikai belpolitikai kérdésekben – természetesen a demokraták javára).

 

Sőt, új funkciókat is bevezetne, például a poszt újraírását lehetővé tevő „Szerkesztés” gombot, valamint nyílt forráskódúvá tenné az algoritmusokat a „bizalom növelése érdekében”.

 

Közben az EU…

 

Közben az uniós hatóságok megállapodtak a tech-cégek megregulázását illetően. Az Európai Tanács és az Európai Parlament kedden egyezségre jutott a digitális szolgáltatásokról szóló rendelet szabályait illetően.

 

Ez olyan területeket érint majd az online szféra biztonsága. Az egyik sokat hangoztatott alapelv az lesz, hogy ami tiltott offline (vagyis a való világban), az legyen törvényellenes online is.

 

A tervek szerint köteleznék a nagy közösségi hálózatokat (minden 45 millió felhasználónál nagyobb platformot),  hogy rendszerszintű jelentéseket tartsanak naprakészen olyan kockázatok feltárása érdekében, mint dezinformáció, a megtévesztés vagy a bosszúpornó.

 

Ezeket a kockázatelemzéseket független (értsd: külső) audítorokkal kell hitelesíttetni.

 

Ha szabályokat megsértenék, akkor az európai hatóságok éves árbevételük 6 százalékáig terjedő büntetést is kiróhatnak rájuk.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.