Nyitókép forrása: origo.hu

 

A Renault szimbolikus egy rubelért vált meg az orosz Ladát gyártó AvtoVaz nevű vállalat többségi tulajdonjogától. Ezzel párhuzamosan a Renault tulajdonát képező Avtoframosz gyár Moszkva városára száll át.

 

Ezzel bekövetkezett az eddig legsúlyosabb csapás az orosz autógyártásra nézve: a francia gyártónak is ki kell vonulnia, amely jelentős befektetések árán futtatta fel többek között a Lada összeszerelését.

 

A dolog nem csak az oroszoknak jár. A francia Renaultnak volt eddig a legnagyobb kitettsége Oroszország, a Renault-Nissan-Mitsubishi szövetség eddig az orosz autópiac 35,5 százalékát uralta. Ennek mostantól búcsút inthet.

 

 hirdetes_810x300  

Az orosz piacról más, eddig az Ukrajna elleni invázió miatti gazdasági pozíciófeladást sürgető mainstream propagandának ellenálló francia érdekeltség is a távozás mellett döntött. A francia Sociéte Generale pénzügyi csoport eladja Oroszország 11. legnagyobb bankját, a Roszbankot, mielőtt annak piaci értéke harmadára-ötödére zsugorodna.

 

A Renault visszatérése nem feltétlenül végleges, mert a részvények átruházásval együtt egy opciót belefoglaltak a szerződésbe, amely lehetővé teszi, hogy a Renault különösebb probléma nélkül folytassa oroszországi ténykedését az AvtoVazban.

 

A szankciók miatt tiltólistára került külföldről importált autóalkatrészek miatt az orosz autógyártás nagyobbik fele leállt, a termelés kibocsátása 50 százalékkal csökken az idén az előrejelzések szerint, több gyár – ha nem állt le teljesen – négynapos munkahétre tért át.

 

Körkép.sk, Intellinews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!