Nyitókép forrása: Illusztráció/Körkép.sk/KL

 

A háború és az infláció kapcsolatának egyik mintapéldája a napraforgóolaj ára, és egyes országokban annak hiánya.

 

A napraforgó-olaj legnagyobb exportőrei Ukrajna és Oroszország. Az előbbi a háború miatt jelentős részben kiszakadt a világkereskedelem véráramából, pedig a világ napraforgóolaj-kibocsátásnak 51 százalékáért felelős. Az oroszok a napraforgómagra április 1-jétől augusztus 31-ig exporttilalmat rendelt el, a napraforgóolajra pedig április 15-től augusztus végéig 1,5 millió tonnás exportkvótát határozott meg.

 

Németországban és Nagy-Britanniában a lakosság egy része pánikszerű felvásárlásba kezdett az olajhiányról szóló hírek megjelenése miatt. A szupermarketek ezért vásárlási korlátozásokat vezettek be.

 

 hirdetes_810x300  

A kiskereskedelmi egységek érdekvédelmi szervezete, a ZO SR szerint nálunk ez a veszély (egyelőre) nem fenyeget.

 

„Szlovákiában napraforgóolaj tekintetében a helyzet egyelőre stabil, az egyetlen gond a drágulással van. Az olajkészletek elegendőek és folyamatos az utánpótlás. Jelenleg a kiskereskedelmi láncok többségének semmilyen korlátozás nincs érvényben.”

 

Mindenesetre, az áremelkedés nem kis probléma. Az EU-n belüli szabad áruforgalom miatt a külföldi olajhiány Szlovákiában keresleti nyomást idézhet elő, ami olajat önthet a drágulásra.

 

Németországban például már akkora a hiány, hogy az élelmezési ágazat elkezdett alternatív megoldásokat keresni a napraforgóolaj helyett, a német sajtó pedig olyan éttermekről cikkez, amelyek levették a kínálatból a hasábburgonyát, mert nincs mivel megsütni.

 

A ZO SR szerint a korábban törölt Ukrajnából ígért szállítások május második felében érkezhetnek meg. Csakhogy a háború minden jel szerint el fog húzódni, így nincs garancia arra, hogy Ukrajna teljesíteni tudja kereskedelmi vállalásait.

 

Samuel Vlčan (OĽANO) mezőgazdasági miniszter szerint Szlovákia önellátó az olajosmagvak tekintetében. Eduard Heger szlovák kormányfő ugyanezt mondta.

 

Vlčan szerint Szlovákia saját fogyasztásának 2,3-szorosát termeszti meg olajosnövényekből, és keresik a megoldást, hogy a leghatékonyabb módon olajat állítsanak elő a hazai fogyasztási igények kielégítésére. (Magyarul: a termesztés önellátása egy dolog, de a magvakat sajtolni, az olajat palackozni kell, amihez gyártókapacitásokra van szükség – a szerk.)

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!