Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Folytatódik a rubelfizetés totális szétkommunikálása a szlovák kormány részéről. Richard Sulík pénteken egy Facebook-bejegyzésben tette közzé saját változatát a jelenlegi helyzetről. A lényeg, hogy a rubelfizetés kérdése még nem dőlt el, mert a szuverén és önálló Szlovákia az EU-ra és a nyugati partnerek döntésére vár az ügyben.

 

A helyzet nem egyszerű. Miután szerdán a rubelfizetés elutasítása miatt Lengyelország és Bulgária már nem kap közvetlenül orosz gázt, több ország gázdisztribúcióért felelős vállalata is rubelszámlát nyitott az orosz Gazprombank svájci kirendeltségében.

 

Bár az EU a múlt pénteken egy irányelvben szögezte le, hogy a rubelfizetés nem jelenti az oroszellenes szankciók megsértését, a brüsszeli hivatalnokok retorikája megint nem követi a valóságot. Ők ugyanis azt hangsúlyozzák, hogy a rubelfizetés igenis „sértheti” a szankciókat – vagyis ha lesz politikai akarat, akkor minden eddigi megállapodást, józan észt, gazdasági megfontolást sutba dobhatnak.

 

 hirdetes_810x300  

A rubelfizetés egyébként szigorúan véve nem az, aminek beállítják. Az adott ország gázvásárlásért felelős vállalata kap a Gazprombankban egy rubelszámlát, az utalás történhet dollárban vagy euróban, a bank fogja azt átváltani rubelre. Valódi rubelfizetésről akkor beszélhetnénk, ha az adott országnak kellene saját valutájáért rubelt vásárolnia, és rubelt utalna el a Gazprombanknak.

 

Szijjártó a CNN-nek: Az ország gázellátása nem filozófiai, ideológiai, hanem fizikai kérdés

 

Kivárás taktikája mellett a nyugati narratíva teljes átvétele

 

Mivel Szlovákia hűen követi az uniós és amerikai narratívát, ezért jelenleg ott tartunk, hogy mindaddig, míg nincs uniós szintű megállapodás (értsd: a nyugati partnerek nem jutottak dűlőre a kérdésben), addig a szlovák politikai vezetés szavakban keményen elutasítja a rubelfizetés említését is.

 

„Oroszország az olajat és gáz fegyverként használja imperialista érdekeinek érvényesítésére, amelyek Ukrajna megszállásában és a területén elkövetett háborús bűnökben csúcsosodtak ki”

 

mondta Eduard Heger szlovák kormányfő.

 

Csak halkan jegyezzük meg, hogy az orosz gázfegyver létéről már bő egy évtizede mindenkinek tudomása lehet, tekintettel arra, hogy az Északi Áramlat 2 pontosan erről a dilemmáról szólt. A másik, hogy háborús bűnöket emlegetni anélkül, hogy lezárult volna egy érdemi és amennyire lehetséges, független vizsgálat, színtiszta demagógia -, ami sajnos manapság teljes végletekbe süllyedt az Ukrajna oldalán vívott információs háború miatt.

 

Szijjártó: filozófiailag még senki sem tudott földgázt vásárolni, csak fizikailag

 

Sulík elárulta, hogy állunk most a rubelszámlával

 

Ennek ellenére, a szlovák kormány még mindig nem adott egyenes választ arra, hogy hajlandó-e „rubelben fizetni” az orosz gázért. A kettős beszédre május közepéig van idejük, mert akkor érkezik a Gazprom az első olyan számla, amely már az orosz rubelfizetési elnöki rendelet hatálya alá esik. Most még könnyen lehet kemény kijelentéseket tenni, mert még nem kellett gyakorlatban is dönteni.

 

Némiképp ködösítve, de azért nagyjából ezt állítja Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter is, aki a Facebookon egy bejegyzésben emelte ki: Szlovákia még nem fizetett rubelben és nem nyitott rubelszámlát.

 

„Nem igaz, hogy rubelszámlát nyitottunk. A rubelszáméát a Gazprombank nyitotta Vlagyimír Putyin orosz elnök rendelete alapján. A számla ugyan létezik, de nincs aktiválva, mert az SPP nem hagyta jóvá és nem aktiválta azt.”

 

fogalmazott a miniszter. Azt is leírta:

 

„Nem igaz, hogy már márciusban is rubelben fizettünk. Szlovákia legutóbbi számlájának fizetési határideje ugyan április 20. volt, de (…) még euróban fizettük ki”

 

írta, majd leszögezte, hogy az EU-ban még zajlik a vita arról, hogy mi legyen a rubelfizetéssel, és a következő számla lejárati határidejéig Szlovákia kivár. 

 

Sulík azt is leírta, hogy az orosz gázszállítások elmaradását kompenzálni lehetne a háztartások fogyasztásának csökkentése által. Például azért, mert Szlovákia a legiparosodottabb országok közé tartozik az EU-ban, és a földgáz rengeteg cég számára fontos inputanyag.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.