Nyitókép forrása: tasr

 

Németország megadta magát az uniós embargós nyomásnak, így valószínű, hogy Berlin nem gördít több akadályt az orosz kőolaj elleni importtilalom bevezetése elé. Kiszivárgott információk szerint az EU olyan kompromisszumon dolgozik, ami Magyarország és Szlovákia számára is elfogadható.

 

A Politico.eu hétfő reggel Ursula von der Leyenre és  a tárgyalásokban érintett uniós diplomatákra hivatkozva arról írt, hogy a Bizottság olyan embargós javaslatot dolgozott kia, amely tekintettel lenne Magyarország és Szlovákia orosz kőolajtól való függőségére, ezért hosszabb átmeneti időszakot és kevésbé szigorú szabályokat határozna meg.

 

A „kétsebességes” embargó bevezetéséről szóló híreszteléseket azóta a Reutes is megerősítette.

 

 hirdetes_810x300  

Ahogy arról korábban beszámoltunk, hogy az EU akár olajfajták alapján meghatározott tiltásokat is bevezethet. Magyarország és Szlovákia olajfinomítói azonban az orosz REB-típusú kőolajra vannak berendezkedve, és a Portfólió szerint a MOL-nak 2-4 évébe és rengeteg pénzébe kerül majd a más típusú (például tengeri) kőolajra feldolgozására való átállás.

 

Magyarország korábban jelezte, hogy az kőolaj és földgáz kérdése számára nem ideológiai vagy politikai kérdés, amit nyugaton úgy értelmeztek, hogy megfelelő embargós konstrukció mellett a magyar álláspont elállhat a vétótól.

 

A kiszivárgott információk minden bizonnyal nehezítik a kulisszák mögött zajló egyeztetéseket. A nyugati sajtóban megjelent cikkek azt sugallták, hogy Magyarország elállt a vétótól. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a magyar részről azonban a Twitter közzétett bejegyzésével hangsúlyozta, hogy ” a magyar álláspont az olaj és gázembargó esetében nem váltott: nem támogatjuk!”.

 

Bár Szlovákia igen harciasan a nyugati narratívát követi, valójában azon örszágok közé tartozik, amelyek a legkevésbé engedhetik meg maguknak az embargót. Az orosz olajtól való magyar függőség mértéke kétharmados, a szlovákoké azonban 100 százalékos.

 

Az uniós energiaügyi és/vagy gazdasági miniszterek rendkívüli ülésére hétfőn délután háromkor kerül sor. Ezen ráadásul nem csak az olajembargó kérdését vitatják meg, hanem az egyre zűrzavarosabb rubelfizetés is, ahol az EU valahogy mindenáron saját lábonlövését erőlteti.

 

A készülő hatodik számú szankciós csomagot kedden terjeszti majd be az Európai Bizottság.

 

Már rebesgetik az orosz nukleáris fűtőelemek embargóját is, ami sok országnak igen fájdalmas, költséges és nem mellesleg veszélyes fordulat lenne. Ennek felvetődése azért különös, mert az orosz fűtőelemek importját még az USA sem tiltotta meg – eddig.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.