Nyitókép: Foto N – Tomáš Benedikovič

 

Richard Sulík szlovák gazdasági miniszter az európai energetikáért felelős miniszterekkel való tanácskozás után nem zárta ki, hogy Szlovákia rubelben fog fizetni az orosz gázért.

 

„Mi mindent megteszünk azért, hogy ne válasszanak le bennünket”

 

jelentette ki Sulík a lengyel és bolgár példára utalva.

 

A szlovák gazdasági miniszter szerint Szlovákia május 20-án fog utalni az oroszoknak az áprilisban leszállított gázért, addig ki akar várni, hogy miként alakul a helyzet a többi országban, valamint, hogy milyen instrukciókat ad a fizetésre az Európai Bizottság.

 hirdetes_810x300  

 

Olajembargó: Szlovákia üdvözli a mentesség ötletét

 

Sulík a tanácskozás után a TASR-nek nyilatkozva elmondta, hogy mindenképpen kitart amellett, hogy Szlovákia kivételt kapjon az olajembargó alól, ha az bekerül a következő uniós oroszellenes szankciós csomagba. A korábban megszellőztetett hírek szerint az EU hajlandó lenne bizonyos fokú mentességet adni a szankciók érvényesítése alól Magyarország és Szlovákia. Az előző közel 70, az utóbbi 100 százalékban az orosz kőolajszállításoktól függ (az uniós átlag 25 százalék).

 

„Ez számunkra egy rendkívül fontos pont. Mi nem vagyunk képesek olyan gyorsan alkalmazkodni a könnyűolaj feldolgozásához. A Slovnaftban az orosz nehézolajat dolgozzák fel.  (Szlovákia a nehézolajnak számító urali és szibériai kőolajkeveréket vásárolja Oroszországból – a szerk.). Az átállás évekig fog tartani, tehát kitartunk a mentesség mellett”

 

fogalmazott Sulík.

 

Az olajembargó egyelőre nem volt téma az uniós energia- és gazdasági miniszterek hétfői rendkívüli ülésén. Az Európai Bizottság azonban legkésőbb kedd este elő akarja terjeszteni a hatodik szankciós csomagot, amelynek a tervek szerint része lesz valamilyen olajembargó.

 

čtk, körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.