Nyitókép: Euronews

 

Hétfőn találkoznak az Európai Unió energiaügyi miniszterei Brüsszelben. Ez az első ilyen összejövetel azóta, hogy Oroszország úgy döntött, leállítja a gázszállítást Lengyelországba és Bulgáriába. Az EU célja az, hogy egységes maradjon és szolidaritást mutasson a blokkon belül, miközben keresi a módját annak, hogy hogyan kezelje Oroszország lépését.

 

A Gazprom múlt héten állította le a gázszállítást Lengyelországba és Bulgáriába, mivel a két ország nem volt hajlandó rubelben fizetni.

 

A Kreml orosz valutában szeretné a kifizetéseket, hogy csökkentse a nyugati szankciók hatását, amik több százmilliárd dollárral károsították meg az orosz gazdaságot. Az EU zsarolással vádolja Moszkvát, de azt fontolgatja, hogy hogyan lehetne a szankciók megsértése nélkül fizetni.

 hirdetes_400x285  

Oroszország lépése az energiaválság szélére sodorta Európát, ami a már amúgy is növekvő nagykereskedelmi gázár 20%-os emelkedését hozta magával. Aggodalomra ad okot, hogy Oroszország máshol is megteheti ugyanezt, például a Gazprom legfontosabb európai ügyfelével, Németországgal – amely a gáz 55%-át Oroszországból veszi, és az ukrajnai konfliktus kezdete óta 5 milliárd eurót fizetett neki a gázért és az olajért – vagy másokkal, például Olaszországgal, Finnországgal, Horvátországgal vagy Lettországgal, amely országok szintén erősen függenek Moszkvától.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!