Nyitókép forrása: AP Photo/Martin Meissner

 

Akár még össze is jöhet az uniós olajembargós egyezség. A németek és a lengyelek is óvatos, de optimista közleményt adtak ki. A jelenlegi álláspontok arra utalnak, hogy ha az EU-ban meg tudnak állapodni az orosz olajról való átállásról, akkor ebből bizony olajembargó is lehet. Persze kivételekkel, kitolt határidőkkel.

 

A hétvégén nem nagyon történ előrelépés. Ahogy vasárnapi cikkünkben rámutattunk, áttörés nem született a tárgyalásokon. Sőt, Bulgária miniszterelnök-helyettese, Asszen Vasszilev kijelentette, hogy ha más tagállamok kapnak átmeneti felmentést az olajembargó alól, akkor ők is ezt követelik.

 

Ahogy arról beszámoltunk, Bulgáriában komoly belpolitikai vita témája az olajembargó kérdése. Az ottani elnök az Ukrajna támogatása mellett elkötelezett kormányt hazaárulással vádolta meg a rubelfizetés elmulasztása és az ebből fakadó következmények (az orosz gáz elzárása) miatt.

 

 hirdetes_810x300  
A bolgárok belengették a vétót

 

Csakhogy az Európai Bizottság a múlt héten úgy döntött, hogy a bolgárok követelésüket nem indokolták meg kellőképpen, így a tárgyalások további menetéből a bolgár mentesség kikerült.

 

Ám ezzel még nem ért véget az alkudozás. Sőt, Bulgária a tagállami vezetők tanácsa elé vinné a dolgot, ami nagyjából azt jelenti, amire Orbán Viktor magyar kormányfő korábban már utalt: az olajembargó ügyét a május végi uniós csúcson kellene megvitatni.

 

Vasárnap tehát eredmény nélkül zárult, az asztalon pedig olyan embargós javaslat maradt, amely három országnak kínált átmeneti mentességet: Magyarországnak és Szlovákiának 2024 év végéig, Csegországnak 2024 közepéig.

 

A bolgárok ezt látva egy újabb nyilatkozatban belengették a vétót. Magát az egész vétóig menő kommunikációt valószínűleg épp azért vitte a miniszterelnök-helyettes, hogy a „megoldást” magasabb szinten kelljen keresni. A bolgár kormányfő egy otthon győzelemként eladható kompromisszummal elhallgattathatná egy időre azokat a hangokat, akik nemzetárulással vádolják a bolgár érdekek háttérbe szorítása miatt.

 

Optimista német és lengyel nyilatkozat

 

A hétfő viszont már az optimista nyilatkozatok napja. Derűlátóan beszéltek a németek és a lengyelek is. A német kormányszóvivő szerint a „hatodik szankciócsomagról zajló tárgyalások folyamatban és előrehaladott állapotban vannak, véleményük szerint hamarosan lezárulnak”.

 

A lengyelek valamivel bőbeszédűbbeknek mutatkoztak:

 

„Nagyon közel járunk a megállapodáshoz. Őszintén szólva, inkább közelebb vagyunk az egyezséghez, mint távolabb. Nagy valószínűséggel egyetlen ország, sem Magyarország, sem Ausztria, sem Németország, sem senki más nem fogja megakadályozni”. 

 

A Portfólio ezzel kapcsolatban korábban azt írta, hogy a vita középpontjában már nem a szankciócsomag bevezetése áll, hanem az, hogy bevezetéséből adódó költségeket hogyan finanszírozzák.

 

Körkép.sk

 

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!